Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво да очакваме от софийската туристическа борса „Ваканция 2015“?

Снимка: архив

Туристическият бизнес очаква най-значимото събитие в сектора – Международната туристическа борса в София. Тазгодишното 32-о издание ще събере на едно място туроператори, браншови организации, представители на държавната администрация и десетки хиляди посетители. Под мотото „Всичко в България е туризъм“ от 12 до 14 февруари, в Интер Експо Център, ще се проведе „Ваканция 2015“.

В продължение на три интензивни, наситени с изяви дни, представители на туристическия бранш ще рекламират предложенията си за почивка у нас и в чужбина, ще договарят летния сезон и ще обсъждат наболели проблеми в бранша. В борсата ще се представят около 250 изложители от 21 държави. Сега е моментът човек да направи своя избор за пролетния и летния си отпуск, колкото и да е трудно да се ориентира в океана от примамливи предложения. И тази година, за да зарибят клиентелата, български и чужди туроператори ще предлагат на щандовете си оферти за ранни записвания на апетитни цени. Рекордно участие бележат туроператорите от Гърция и Турция, в което няма нищо чудно. Напоследък съседните балкански държави се превърнаха в търсена от сънародниците ни дестинация за екскурзии и летен отдих благодарение на агресивната им рекламна политика и изгодните промо пакети. Така конкурентите ни печелят все повече български клиенти в ущърб на родната икономика. Опасенията на бранша се засилват с наближаването на летния сезон, когато се очаква сериозен отлив на традиционните за България рускоговорящи туристи. Как да бъде компенсирано отдръпването на тези толкова желани и платежоспособни гости от курортите ни? А какво да кажем за проблемите, свързани с недобрата инфраструктура и безобразните пътища, затрудняващи достъпа до туристическите обекти? На дневен ред са и проблеми, свързани с презастрояването на курортите и превръщането им в подобия на бетонни гета, както и преодоляването на имиджа на България като евтина алкохолна дестинация.

Тези и други въпроси ще бъдат дискутирани по време на цяла поредица от кръгли маси и семинари в рамките на борсата. В тях ще участват представители на браншови организации и чиновниците в новосъздаденото Министерство на туризма.  Ще бъдат обсъдени и приоритетите на държавата за развитието на отрасъла в близките години. А най – належащият от тях е компенсирането на туристическия отлив през предстоящия летен сезон. За целта се разчита на българския турист, както и на гостите от съседните балкански страни, които напоследък бележат обнадеждаващ ръст. В този смисъл, освен конкуренти, балканските държави биха могли да се окажат и наши надеждни партньори. По какъв начин, научаваме от председателя на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин :

„Девизът ни е „Силни сме, когато сме заедно“. С балканските колеги ще направим кръгла маса, за да си сверим часовниците и да покажем как заедно ще се презентираме на по-далечни пазари. Защото развитието на  културния туризъм е приоритет не само на нас, но и на съседите ни. Ние обединяваме усилията си с идеята да се наложим с общ продукт на пазари като Китай, Индия, САЩ, тъй като поотделно е много по трудно. Като антикризисна мярка нашите хотелиери от морето ще бъдат много активни на тазгодишната борса по отношение на българския турист и на гостите от съседните балкански държави. Борсата е добър повод да потърсим начини, заедно с балканските хотелиери, да спечелим повече туристи и от Централна Европа. Само така ще спасим предстоящия летен сезон, за който предвижданията не са никак добри“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Музеят на мозайките в Девня с Ден на отворените врати по повод своя годишнина

В Деня на отворените врати – 15 юни, за пръв път пред посетителите на Музея на мозайките в Девня ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през 2023 година. Става въпрос за глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от..

публикувано на 15.06.24 в 08:15

Фестивал на цацата дава старт на летния сезон в Кранево

Любимият на малки и големи Фестивал на цацата поставя началото на морските приключения в курортното селце Кранево! Атрактивна програма, много музика, танци, игри и богата кулинарна селекция очакват гостите край северния ни черноморски бряг от 14..

публикувано на 14.06.24 в 11:10
Язовир Широка Поляна

Батак е много повече от красив град в Родопите с драматична история и живописна природа

За нас, българите, Батак е град-светиня! И до днес в него отеква ехото от трагичните събития, свързани с Априлското въстание през 1876 г. , когато по-голямата част от невинните жители на родопското градче са посечени от османския поробител –..

публикувано на 13.06.24 в 09:15