Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелена вълна заля София

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

София отново бе домакин на традиционния фестивал „Зелени дни”, който се наложи като очакван пролетен празник от столичани. И тазгодишното му 6-то издание привлече хиляди привърженици на зелената кауза. Посетителите с часове се разхождаха сред опънатите пред паметника на Съветската армия шатри, дълго се задържаха пред щандовете за екопродукти made in BG, запознаваха се с възможностите за ековаканция у нас или се включваха в различните спортни състезания, карнавали, работилници и беседи, популяризиращи природосъобразния начин на живот.

Ежегодният фестивал се проведе от 21 до 24 май и акцентира върху отговорното поведение, алтернативния туризъм и сертифицираните натурални продукти. Идеята на организаторите, в лицето на Българска асоциация на алтернативния туризъм /БААТ/, е да спечелят повече привърженици на зелената кауза, която от няколко години набира сила и у нас. Достатъчно е да се разходите из София и по-големите градове на страната, за да се убедите в това. През последните години значително се увеличиха магазините за биохрани и козметика, както и ресторантите, наблягащи на здравословното меню. А техни клиенти са предимно млади, образовани хора, които ценят природата и желаят да живеят в хармония с нея. По този повод Елеонора Йосифова, координатор на изложението каза:

СнимкаСмисълът на фестивала е да съберем на едно място хора, занимаващи се с биоземеделие и градинарство, както и такива, които предлагат екопродукти или посрещат туристи, опитвайки се да наложат България като дестинация за алтернативен туризъм. Имаме участници, които се занимават с обучение на деца и се опитват да ги насърчат в любов към природата и здравословен начин на живот и хранене. Затова поканихме и фермерите от пазара на Римската стена в София да представят своята продукция тук, на изложението, с идеята да насърчим и местното производство. За щастие все повече хора у нас са запалени по зелената идея. Те са взискателни по отношение чистотата на продуктите, които консумират, както и по отношение на местата, където ходят на почивка. А на изложението се представят собственици на къщи за гости, които предлагат именно почивка съобразно европейските стандарти за екотуризъм, защитени от сертификата „Зелена къща”. В същото време, в сравнение със Западна Европа и САЩ, у нас все още зелената идея не е толкова популярна. Същото се отнася и до привържениците на еко, селски и планински туризъм. Българинът продължава да предпочита претъпканите ни курорти пред ваканция на село сред природата. Вероятно една от причините е, че практикуването на алтернативния туризъм изисква повече информираност, ангажираност и не на последно място – средства.

СнимкаВ рамките на феста се проведе и Форум планини 2015, на който беше обсъдено развитието на българския планински туризъм с участието на експерти и представители на властта. А иначе богата и разнообразна бе програмата на тазгодишните „Зелени дни” – презентация на възможности за екстремни спортове в Природен парк Витоша, велосъстезания и карнавал на биоразнообразието за най-малките, вечерен концерт на открито, изложби, кулинарни демонстрации, дегустации… Интерес предизвикаха натуралните козметични продукти родно производство, както и демонстрациите как сама да си забъркаш биокрем за лице. На специален уъркшоп за градинарство пък столичани бяха обучени как да си озеленяват междублоковите пространства и терасите. Най-много хора се събраха в почивните дни, когато около шатрите пред Паметника на съветската армия се проведоха различни викторини, състезания и надигравания на хорото с участие на млади и стари.

Снимки: БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47

С великденско гмуркане в морето започва юбилейният сезон на остров Света Анастасия

Туристическият комплекс "Света Анастасия" край Бургас, който е и сред най-посещаваните български черноморски обекти, отбелязва 10-години от своето откриване като туристическа дестинация. Затова и туристическият сезон тази година започва по-рано –..

публикувано на 04.05.24 в 09:15

Безплатни туристически обиколки на български и английски организират във Варна

Историята и архитектурата на Варна ще са основен акцент в безплатни туристически обиколки на Варна, започнали на 1 май. Сборният пункт е пред Туристическия информационен център (Козирката). Планираните обиколки са с професионални екскурзоводи, част от..

публикувано на 02.05.24 в 06:30