Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Откриват музей на горнооряховския суджук

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

Една от кулинарните емблеми на България ще бъде почетена със специален празник и с музейна сбирка. В края на тази седмица гр. Горна Оряховица ще се превърне в център на пъстра и най-вече вкусна фиеста, а главният герой на събитието ще бъде негово превъзходителство горнооряховският суджук. Месният деликатес се произвежда в района от векове, превръщайки се в задължително мезе за всяка приятелска трапеза, на която се лее руйно винце или огнена ракийка.

Тазгодишният суджукфест се готви да зарадва хилядите си почитатели с поредица от суджукови предизвикателства. Като например състезание за най-бързо обелване, най-тънко нарязване на суджука или пък за най-красиво аранжирано плато. Кулминацията ще настъпи с представянето на един своебразен рекорд, достоен за книгата на Гинес. Организаторите са подготвили 60-метров суджук, който ще бъде внимателно нарязан и с удоволствие изяден от гостите и жителите на Горна Оряховица. Предвидени са и други забавления и радости за небцето. В съботния ден пък ще се състои официалното откриване на една дългоочаквана музейна експозиция, посветена на уникалния колбас. Посетителите ще се потопят в атмосферата на някогашните, типични за града, цехове за производството му, чрез изложените старинни инструменти, съоръжения и богатия снимков матерал. Една от атракциите е големият триизмерен стенопис, пресъздаващ старинна работилница.

Сбирката е разположена в двора на историческия музей на Горна Оряховица, а в деня на откриването гостите ще опитат деликатесите на трите горнооряховски фирми, които са единствените притежатели на лиценз за производство на марката "Горнооряховски суджук". Всъщност това е първият български продукт, получил сертификат за специфично географско указание в ЕС. Нашенският суджук е вече запазена марка и може да се произвежда само тук, в Горна Оряховица, и то само от въпросните 3 местни фирми – обяснява Пламен Мадемов, директор на Историческия музей в града. От него научаваме, че от векове суджукът е част от местната култура и начин на живот. И още:

Горнооряховчани открай време се славели като добри търговци и скотовъдци. Хората тук отглеждали големи стада добитък, дори в района се провеждал един от най-известните говежди пазари – разказва Пламен Мадемов. – Тези огромни стада обаче създавали проблеми, свързани с изхранването им с наближаване на зимата. Затова към края на лятото собствениците трябвало да колят част от добитъка си. И именно така измислят уникалната рецепта.

Рецептата обаче се пази в строга тайна и до днес. Това, което знаем за неустоимия колбас е, че се произвежда единствено и само от говеждо месо, към което се добавят дъхави треви от българската природа. Освен това вкусът му зависи и от местния сух климат, характерен със студен въздух и слаби ветрове през зимата. В миналото хората изсушавали и опушвали месото. Това било най-разпространената практика за консервирането му. Горнооряховчани обаче решават да подобрят технологията при обработката на месото:

СнимкаТе започват да го кълцат и да го пълнят в изсушени и осолени черва, това е първият етап на производството – обяснява Пламен Мадемов. – А качествата му зависят от местните климатични и атмосферни особености. Оказва се, че тук, в района на Горна Оряховица, се образува една характерна бяла плесен по суджука, която го съхранява за по-дълго време. Някога клането на добитъка започвало около 15 август, празника на Голяма Богородица и приключвало до Петковден, на 14 октомври, когато касапите в Горна Оряховица казвали, че е време да „очистят ножовете”. Производството му било свързано с годишните сезони. С течение на времето обаче навлизат новите сушилни и производствени технологии, така че горнооряховският суджук вече се произвежда целогодишно.

Лицензираните му производители се кълнат, че не използват никакви консерванти и че съвременният продукт с нищо не се отличава от този, приготвян от предците ни преди повече от 3 века. А доколко е вкусен и отваря апетит и глътка, ще се убеди всеки, който се присъедини към предстоящия грандиозен суджукфест в Горна Оряховица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нова книга разкрива хилядолетни загадки на Созополския залив

От печат излезе книга, която изследва неизвестни досега археологически обекти на Созополския залив. В своя нов труд "Between Sozopol and Talasakra: Unknown archaeology of the Sozopol Bay and its western hinterland" ( " Между Созопол и Таласакра:..

публикувано на 11.05.25 в 10:05

Нова туристическа пътека свързва праисторически забележителности в района на Ветрино

Новата екопътека над село Невша в община Ветрино (Варненска област) вече е факт – 10‑километровият маршрут, водещ до впечатляващите скални феномени Голямо и Малко було, беше официално открита в първите дни на месец май от местната администрация,..

публикувано на 10.05.25 в 08:05

Пътешествие в сърцето на Родопите – община Ардино обогатява туристическите си атракции

Родопската община Ардино обяви, че е започнала подготовката на кандидатурата си за участие в петото издание на инициативата на Световната организация по туризъм към ООН " Най-добрите туристически селища" . Идеята на международната програма е не..

публикувано на 09.05.25 в 10:35