Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват музей на горнооряховския суджук

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

Една от кулинарните емблеми на България ще бъде почетена със специален празник и с музейна сбирка. В края на тази седмица гр. Горна Оряховица ще се превърне в център на пъстра и най-вече вкусна фиеста, а главният герой на събитието ще бъде негово превъзходителство горнооряховският суджук. Месният деликатес се произвежда в района от векове, превръщайки се в задължително мезе за всяка приятелска трапеза, на която се лее руйно винце или огнена ракийка.

Тазгодишният суджукфест се готви да зарадва хилядите си почитатели с поредица от суджукови предизвикателства. Като например състезание за най-бързо обелване, най-тънко нарязване на суджука или пък за най-красиво аранжирано плато. Кулминацията ще настъпи с представянето на един своебразен рекорд, достоен за книгата на Гинес. Организаторите са подготвили 60-метров суджук, който ще бъде внимателно нарязан и с удоволствие изяден от гостите и жителите на Горна Оряховица. Предвидени са и други забавления и радости за небцето. В съботния ден пък ще се състои официалното откриване на една дългоочаквана музейна експозиция, посветена на уникалния колбас. Посетителите ще се потопят в атмосферата на някогашните, типични за града, цехове за производството му, чрез изложените старинни инструменти, съоръжения и богатия снимков матерал. Една от атракциите е големият триизмерен стенопис, пресъздаващ старинна работилница.

Сбирката е разположена в двора на историческия музей на Горна Оряховица, а в деня на откриването гостите ще опитат деликатесите на трите горнооряховски фирми, които са единствените притежатели на лиценз за производство на марката "Горнооряховски суджук". Всъщност това е първият български продукт, получил сертификат за специфично географско указание в ЕС. Нашенският суджук е вече запазена марка и може да се произвежда само тук, в Горна Оряховица, и то само от въпросните 3 местни фирми – обяснява Пламен Мадемов, директор на Историческия музей в града. От него научаваме, че от векове суджукът е част от местната култура и начин на живот. И още:

Горнооряховчани открай време се славели като добри търговци и скотовъдци. Хората тук отглеждали големи стада добитък, дори в района се провеждал един от най-известните говежди пазари – разказва Пламен Мадемов. – Тези огромни стада обаче създавали проблеми, свързани с изхранването им с наближаване на зимата. Затова към края на лятото собствениците трябвало да колят част от добитъка си. И именно така измислят уникалната рецепта.

Рецептата обаче се пази в строга тайна и до днес. Това, което знаем за неустоимия колбас е, че се произвежда единствено и само от говеждо месо, към което се добавят дъхави треви от българската природа. Освен това вкусът му зависи и от местния сух климат, характерен със студен въздух и слаби ветрове през зимата. В миналото хората изсушавали и опушвали месото. Това било най-разпространената практика за консервирането му. Горнооряховчани обаче решават да подобрят технологията при обработката на месото:

СнимкаТе започват да го кълцат и да го пълнят в изсушени и осолени черва, това е първият етап на производството – обяснява Пламен Мадемов. – А качествата му зависят от местните климатични и атмосферни особености. Оказва се, че тук, в района на Горна Оряховица, се образува една характерна бяла плесен по суджука, която го съхранява за по-дълго време. Някога клането на добитъка започвало около 15 август, празника на Голяма Богородица и приключвало до Петковден, на 14 октомври, когато касапите в Горна Оряховица казвали, че е време да „очистят ножовете”. Производството му било свързано с годишните сезони. С течение на времето обаче навлизат новите сушилни и производствени технологии, така че горнооряховският суджук вече се произвежда целогодишно.

Лицензираните му производители се кълнат, че не използват никакви консерванти и че съвременният продукт с нищо не се отличава от този, приготвян от предците ни преди повече от 3 века. А доколко е вкусен и отваря апетит и глътка, ще се убеди всеки, който се присъедини към предстоящия грандиозен суджукфест в Горна Оряховица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31