Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екомозайка от България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Мечките Бойка и Станди от зоокъта на лесопарк „Липник“ се превърнаха в медийни звезди

Причината – извеждането на животните от русенския им дом и настаняването им в парка за танцуващи мечки край с. Белица. Там брат и сестра се присъединиха към себеподобните си, които по цял ден се излежават на слънчеви поляни, плискат се в изкуствените езерца и се кипрят пред фотоапаратите на многобройните посетители. Бойка и Станди са на 8 години и трябваше да напуснат родния си дом в Русе заради неподходящите условия за живот в него. Още преди две години екоминистерството направило опит да изведе мечоците от зоокъта и да ги премести в далеч по-добре оборудваните клетки на Добричкия зоопарк. Населението на Русе обаче се вдигнало на бунт. Намесила се и общината, тъй като животинките са нейна собственост. Все пак бе постигнат компромис. Договорено бе създаването на нов, по-модерен зоопарк в Русе с ВИП условия за рунтавите същества. До изграждането му обаче те ще трябва да останат в парка край Белица. Пренасянето на Бойка и Станди било истинско предизвикателство за хората от фондация „Четири лапи“. За целта брат и сестра, тежащи съответно по 250 и 300 кг., били за пръв път разделени и упоени. Сега вече косматковците живеят в супер лукс, отговарящ на всички международни стандарти за обитание на кафява мечка. А това ще рече наличието на клетка от 170 квадрата плюс басейн, бърлога за зимен сън и обилна растителност, по възможност с повечко боровинкови храсти. Освен това, заедно с останалите 24 обитателя на парка, Бойка и Станди се радват на любовта и постоянните грижи на добре обучения персонал. Според стопаните на парка новодошлите се справят чудесно със ситуацията и бързо се интегрират в мечата общност.

Акустични устройства пазят рибарските мрежи от делфини


Рибари по българското Черноморие се жалват всяка година от нанесените щети върху мрежите им. Палавниците, както се досещате, са обичайните заподозрени – стадата делфини, които доближават брега в търсене на храна. Оказва се обаче, че има решение на проблема. Наскоро младите природозащитници от Сдружение Балкани се заеха с инсталирането на модерно съоръжение, което да отблъсква морските бозайници от мрежите, но без, разбира се, да им вреди. Модерните устройства вече са монтирани на два даляна на Северното Черноморие в района на Каварна, Балчик и Калиакра. Въпросните т.нар. акустични репелентни устройства (АРУ или още пингъри) се използват в много морски държави по света. Пилотното им въвеждане бе осъществено през април. Рибарите ще попълват формуляри, с които ще отчитат ежедневните резултати от проучването, свързани с присъствието на делфини в района и нанесените от тях щети. Проучването ще продължи три месеца, а резултатите ще покажат доколко въпросните съоръжения са подходящи за нашето крайбрежие. Идеята е въпросните пингъри да бъдат монтирани и на други даляни по Черноморието ни.

Приключи първото по рода си изследване за наличието на вредни вещества в организма на рибите в българската акватория на Черно море


Проучването е продължило цяло десетилетие и сочи съдържанието на органични замърсители и токсични метали в 10-те най-разпространени нашенски водни видове, като сафрид, цаца, попче, кефал, карагьоз, барбун, паламуд, чернокоп и зарган. Оказва се, че най-чиста от токсини е цацата. Това е най-евтиният и популярен вид у нас, който се предлага масово през летния туристически сезон в родните капанчета и крайбрежни ресторанти. Специалисти обаче препоръчват цацата да се пече, а не да се пържи. Така се обезвредявали и малкото количество замърсители в нея. А най-висока концентрация на токсини, макар и в допустимите норми, са били открити в карагьоза, който хвърля хайвера си в замърсените води на р. Дунав. Предполага се, че именно оттам рибата поема нездравословните вещества в организма си. Като цяло черноморските риби са по-чисти от средиземноморските – успокояват ни специалисти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Втори ден на консултации при президента за съставяне на нов кабинет

На втория ден от консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов изрази увереност, че е възможно да има кабинет в рамките на новото Народно събрание. Той аргументира..

публикувано на 25.06.24 в 14:02

Кремълската дезинформация е сред главните инструменти за вътрешнополитическите процеси у нас

Последните избори преминаха под сянката на кремълската дезинформация, която е един от главните инструменти за вътрешнополитическите процеси в страната ни, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов на кръглата маса “Изграждане на..

публикувано на 25.06.24 в 13:45
Андрей Янкулов

Нито една присъда по 57 ключови разследвания за корупция по високите етажи на властта през м.г.

2023-та е поредната година, в която корупцията по високите етажи на властта остава скрита, тъй като водените наказателни производства не отразяват същинското състояние на корумпираност на публичния сектор, гласи един от изводите в Годишния..

публикувано на 25.06.24 в 13:41