Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коне край българо-гръцката граница задържат туристите у нас

БНР Новини
Снимка: Конна база „Лина”

Десетилетия наред с. Кирково, подобно на останалите крайгранични кътчета в Източните Родопи, беше сякаш захвърлено на края на България. Но ето че с откриването на българо-гръцкия ГКПП Маказа-Нимфея преди 2 години, нещата коренно се промениха. Сега вече оттук минава новият път, който отвежда право в гръцките курорти, а Кирково се намира точно на него. Така от предишното пустеещо селце с намаляващо население и полупразни магазини няма и следа.

На ден стотици автомобилисти спират, за да похапнат и да заредят с по-евтино гориво на път за Беломорието. Гърците пък идват, за да пазаруват и да разпускат в местните заведения. Оказва се обаче, че мнозина се задържат и за по-дълго, а някои дори се отказват от гръцките курорти и остават в Кирково до края на ваканцията си.


Кирково не блести с кой знае какви забележителности. Селото, отстоящо на 10-на км. от гранично-пропусквателния пункт, няма морски плаж, но пък си има река. Разположено е не в подножието на зрелищни, прорязани от ски писти планински скатове, а сред ниските хълмисти гънки на Източните Родопи – една все още неизследвана от туристите територия. Селото няма елитни комплекси с all inclusive, сауни и басейни, но пък си има няколко семейни хотелчета, предлагащи селски туризъм в най-добрата му разновидност. И най-вече – Кирково си има конна база с добре обучени ездитни вихрогони. А за да яздят по родопските баири в района пристигат не само нашенци, но и гости от съседна Гърция, където практикуването на този спорт излиза доста по-солено.


Имаме 12 коня, както и манеж за обучение на открито, но възнамеряваме да се разрастваме. За целта ще кандидатстваме за финансиране по европейска програма
– казва 51-годишният Владимир Иванов – собственик на базата и горд баща на 4 деца. Обяснява още, че разчита много на инструктора им по конна езда, който притежава престижни международни сертификати и работи чудесно с кончетата. Оказва се, че поне 2 години са необходими, за да бъдат обучени да изпълняват определени команди. Важен е също така и нравът им.


Гледаме да са възпитани и с благ характер, за да няма непредвидени ситуации – допълва събеседникът ми. Но не само любвеобилните животни и местните хотели задържат туристите. Оказва се, че това затънтено планинско кътче си има своето очарование и скрити богатства. Някои от тях са включени в серия от конни маршрути.

В момента имаме 14 организирани маршрута, реставрираме мелници, укрепваме стари мостове от римско време, че да имаме достъп до тях с конете – твърди Владимир Иванов. – Районът ни разполага с природни дадености, някои от които са обвеяни с легенди. Имаме подготвен човек, който придружава ездачите и ги запознава с местните атракции. Организираме пикници с барбекюта и пр. Имаме и джипове, с които развеждаме гостите, които не желаят да яздят, до някои от най-красивите местности в района.

Освен българи и гърци, за да галопират на воля по планини и паланки, в Кирково пристигат румънци, сърби и дори американци, които не могат да се нарадват на запазената природа и на гостоприемството на местните. И още за туристическите „кукички“, които задържат хората тук:


В Кирково природата е уникална, въздухът също! Имаме природни дадености, като скални образувания и др. – нарежда събеседникът ми. – Имаме изоставени населени места, в които можеш да видиш автентичния живот на хората от преди 200 години. И за голямо щастие на гостите ни, не всичко е разрушено. Можеш например  да видиш как някога на първия етаж живеели животните, а на втория – хората. Тези стари селища сега са заспали, вече никой не живее там, но те крият необяснима магия. Във високата си част планината разкрива уникални панорами на 100-на км. в далечината. В съчетание с местната кухня и екологично чистите продукти, ние се опитваме да задържим българските и чуждите туристи в селото.


По всичко личи, че мисията на Владимир и съселяните му е изпълнена. За мнозина Кирково вече не е анонимна топографска точка на края на България, а мечтана ваканционна дестинация сред зеленина, прохлада и конски тропот, която отстои едва на 30-на километра от нажежените гръцки плажове. А защо да не съчетаем и двете?

Снимки: Конна база „Лина”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10