Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: ЕС трябва да обяви какъв му е капацитетът за приемане на бежанци

Снимка: БГНЕС

Ден преди срещата на върха на държавните и правителствени ръководители в Брюксел, ЕК напомни, че квотите за прием на 160 хил. бежанци трябва да започнат да се прилагат. На днешното заседание на Европейския съвет водеща тема ще бъде миграцията. Ще бъдат обсъдени също и референдумът за оставането на Великобритания в ЕС, както и климатичните промени.

Темата за бежанската вълна и отражението й върху трудовия пазар в ЕС беше в дневния ред на Съвета на ЕС с участието на министрите на труда в Люксембург по предложение на Ивайло Калфин – вицепремиер и министър на труда и социалната политика. Отделните страни-членки на ЕС прилагат различни подходи за справяне с проблема. В интервю за Радио България министър Калфин коментира:

В момента все още има проблеми с формулирането на ясна европейска политика по отношение на бежанците. Аз направих няколко предложения, които не ги виждам в тази политика. На първо място ЕС трябва да обяви какъв му е капацитетът за приемане на бежанци. Страните са различни. Гранични страни, като България, не са особено ентусиазирани. Други – като Швеция, включително и Германия, гледат на бежанците като възможност за решаване на демографски проблеми, запълване на липса на работна ръка и т.н. Но каквото и да е отношението, Европа има капацитет. При 10 хил. души, които по някога на ден влизат на територията на Стария континент, не може да кажем на всички „вие сте добре дошли“.

Според министър Калфин т.нар. „горещи точки“ за приема на бежанците трябва да се разположат извън границите на Европа.

В момента Европа стимулира един огромен каналджийски бизнес. За да дойдат тези хора от границата на Сирия до Европа харчат хиляди долари на човек, минават хиляди километри, а някои от тях губят живота си в Средиземно море, или някъде по пътя. Всичко това влиза в джобовете на една каналджийска „индустрия“. Европейският подход трябва да бъде друг – приемаме, имаме възможност за толкова хора, отиваме в лагерите, които са на границите на Сирия – Турция, Йордания, Ливан и там казваме на кои хора, по критерии определени от ЕС, ще им бъде осигурено убежище в Европа. Сега имаме извънредна ситуация. Очевидно, че с обичайните мерки не може да се работи. Дъблинското споразумение е абсурдно. Там пише, че в която страна е влязъл бежанецът, в тази трябва да остане. В Унгария влизаха по 10 хил. души на ден. Къде точно да останат тези хора? Шенгенското споразумение позволява, тогава когато има кризисна ситуация, да се въвеждат отделни точки на граничен контрол. Ако сега не е кризисна ситуация, аз не знам какво е. Необходим е списък на страни, от които могат да идват кандидатите за убежище. Излезе една статистика на Евростат, в която пише, че по-малко от 1/3 от бежанците са сирийци. За сметка на това в тази група има руснаци, украинци, косовари, албанци. Дори четох, че и български роми са се представяли за сирийци и се явявали в Швеция. Това е абсурдно, трябва да се определи кои са страните, на които Европа може да помогне в тази кризисна ситуация.

На заседанието на Съвета в Люксембург е възникнал конфликт между министрите от страните в еврозоната и останалите, с оглед на изолацията им, и разделянето на групи при взимането на важни решения, обясни министър Ивайло Калфин. Това е била причината министрите от страните извън еврозоната да напишат остро протестно писмо срещу създаването на една Европа на две части, което е недопустимо.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Делян Пеевски

ДПС ще сондира нагласите сред политическите сили за втория мандат

ДПС първо ще пусне писма до останалите парламентарни групи дали са готови да подкрепят втория мандат за съставяне на правителство. След като събра на среща в София част от областните структури на партията,  председателят на ДПС Делян Пеевски заяви: "Няма..

публикувано на 08.07.24 в 17:11
Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23

Бъдещето на Украйна е в НАТО, заяви посланикът на САЩ в София Кенет Мертен

Единодушни сме, че бъдещето на Украйна е в НАТО и че въпросът не е дали ще се присъедини, а кога. Това заявява в интервю за в-к "Труд" посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Преди срещата на върха на Алианса във Вашингтон по повод 75 години от..

публикувано на 08.07.24 в 08:55