Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдумът и българите по света

БНР Новини
Снимка: mfa.bg

След Освобождението на България от Османско владичество през 1878-а, суверенът бе питан само пет пъти. Последният – на 25 октомври, когато за първи път гласуваха и българите по света. За нашите сънародници бяха открити 294 избирателни секции в общо 45 държави. По данни на МВнР общият брой на гласувалите е 26 939. Дистанционното гласуване по интернет бе подкрепено от 92,12 на сто от българите в чужбина. Най-много са гласувалите във Великобритания – 4875, в Германия – 3836, в Испания – 3098, а във Франция – 1019.Българите упражниха правото си на глас и в Гърция, където 1159 подадоха своя вот, а в Турция – 222-ма.

Как българите по света коментират своето участие в референдума?

Десислава Христова живее в Лондон, от няколко години се занимава с избори в чужбина, работи в неправителствения сектор, член на Инициативния комитет „Гласувай без граници“. Най-много са гласувалите наши сънародници във Великобритания, само в Лондон те са 2379.

За съжаление не можахме да постигнем мобилизацията, която очаквахме от миналата година, но това е една добра активност, споделя тя. Постигнахме положителен отговор над 96%. До голяма степен кампанията в чужбина е функция на това, което се случи в България, но ние положихме усилия, използвайки и социалните мрежи, и различни медии, за да достигнем до максимален брой хора.



Димитър ИвановДимитър Иванов живее в Швейцария. Той също е член на Инициативния комитет „Гласувай без граници“.Секцията в Цюрих е сред тези с най-много гласували наши сънародници на референдума – 304. От Димитър Иванов научихме, че не е имало опашки и гласуването е протекло много спокойно заради стройната организация. Той остро поставя проблема за трудностите при смяна на българските документи с изтекъл срок.




Ива Михайлова-Беличка и Нина ГосподиноваИва Михайлова-Беличка и Нина Господинова живеят в Канада. Ива е президент на Културен център „Зорница“ в Монреал, а Нина е юрист. И двете са участвали в Секционна избирателна комисия – Нина като председател, а Ива – като секретар. Специално за референдума в Канада са открити три нови секции. Те са много благодарни на Димитър Иванов от Швейцария и на Любомир Гаврилов от Франция за огромното съдействие, което ни им оказаха при откриването на втора изборна секция в културен център „Зорница“-Монреал. Ива и Нина споделят, че независимо от резервите на някои наши сънародници, те са се убедили в ентусиазма на българите. В тяхната секция са гласували и възрастни, и млади. Една жена е дошла от град Квебек, който е на близо 3 часа път от Монреал.




Роберт Манолов

В САЩ са гласували общо 3592 български граждани. В Консулски окръг Чикаго, където е най-многолюдната българска общност, са гласували 975. 250 са българите, които живеят в Батон Руж, щата Луизиана. Сред тях е Роберт Манолов. Той споделя, че на празници повече от половината наши сънародници се събират. Изборите за тях са също празник, така е било и с референдума. Роберт Манолов разказва за проведения референдум, за проблемите, с които се сблъскват българите там.




Още един поглед към приключилия референдум. Той е на проф. Любомир Гаврилов от Франция. Професорът от години е пристрастен към изборите, които се провеждат в чужбина и има енциклопедични познания по изборното законодателство. Той коментира резултатите от гласуването и остро поставя въпроса за финансовите измерения на референдума в чужбина. За пореден път припомня как могат да бъдат спестени парите на данъкоплатците.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23

Бъдещето на Украйна е в НАТО, заяви посланикът на САЩ в София Кенет Мертен

Единодушни сме, че бъдещето на Украйна е в НАТО и че въпросът не е дали ще се присъедини, а кога. Това заявява в интервю за в-к "Труд" посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Преди срещата на върха на Алианса във Вашингтон по повод 75 години от..

публикувано на 08.07.24 в 08:55

Фондация “За един чист живот” предлага едномесечна терапия за деца, пробвали опиати

Фондация “За един чист живот” от днес започва четириседмичен терапевтичен курс, в който деца, пробвали опиати, ще могат да комбинират лечебните занимания с развлекателни дейности. Неправителствената организация провежда информационна кампания за..

публикувано на 08.07.24 в 07:00