Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолкалбумите на 2015 година

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

„Глас от Добруджа” е първият самостоятелен албум на певицата Ивелина Димова. Тя е солистка в хора на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, част от вокален квартет „Юдит” и професионална фолклорна формация „Глагорци”. Освен като изпълнител се изявява и като ръководител на женски хор „София”. Топъл и богат, гласът на Ивелина неусетно ни пренася в равна Добруджа.

Със следващия албум отиваме в друг интересен край на България – Пиринския. Карамфил Божиков и неговият албум „Заиграли девойчиня” ни представят песенния колорит на Санданско-Петричкия регион, откъдето е младият изпълнител. Богата на ритми и емоции пиринската песен е подходяща за слушане при всякакви поводи.
Оставаме в Пирин още малко. Един прекрасен инструменталист  ни подари тази година нов албум с авторската си музика, но представена с малко по-различно акустично звучене – „Музика за тамбура” и Валери Димчев. Именитата народна изпълнителка Калинка Згурова е родена в Дебелт. Открита от легендарният народен певец Сава Попсавов, солистка на ансамбъл „Пирин”, ансамбъл „Загоре” и „Мистерията на българските гласове”. Направила над 350 записа в БНР и 13 албума, носителка на престижната американска награда „Грами” и орден „Св. св. Кирил и Методий” І степен. Тази изключително обичана и популярна Странджанска певица ни зарадва с албума „Огън от жаравата”. Той разказва истории от Странджа, а Калинка Згурова за пореден път ни очарова с изпълненията си.



И още един незабравим глас от българската фолклорна сцена – Галина Дурмушлийска. Добруджанският славей подготвя песни за нов албум, който ще ви представим съвсем скоро.Една от песните, които изпълнява Галина са по разказ на Йордан Йовков. Изпълнението й съпровожда кавалджията Темелко Иванов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат..

публикувано на 04.07.24 в 05:15

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15