Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанската криза – Дамоклев меч над Европа

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Бежанската криза се оказа водещата тема на първите пленарни заседания на Европейския парламент и на нашето Народно събрание. По време на пленарния дебат във вторник относно изхода от срещата на върха на ЕС през декември председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск критикуваха лидерите на ЕС за тяхната неспособност да се справят с мигрантската и бежанската криза.

Ако държавите-членки бяха изпълнили политиките, които ние предложихме, щяхме да сме в по-добро положение по отношение на миграцията, каза Жан-Клод Юнкер. Той припомни, че ЕК вече е приела всички необходими мерки, но не и управляващите в 28-те държави. Ако страните-членки досега ги бяха приложили на практика, щяхме да бъдем в много по-добра ситуация сега. Бездействието се дължи на липсата на изпълнени ангажименти, поети колективно от името на ЕС.

Премиерът Бойко Борисовсмята, че Европейският съюз трябва да затвори границите си за бежанци. В парламента, по време на първия за новата пленарна сесия блиц контрол, той заяви, че вече не работят нито споразумението от Дъблин, нито системата за квотно разпределение:

Позицията ни винаги е била категорична, че незабавно трябва да се затворят границите. Тези, които са влезли в Европа, за които ще може да се подсигури образование, работа, социални грижи – за тях – да. Другите да бъдат връщани по родните им места. Ние подкрепихме и квотите, но и те няма как да сработят, защото няма да правим бежански лагер, а затвор. Имаме много случаи, в които мигранти бягат по няколко пъти от нашите бежански центрове, после пък ние ги връщаме. В Европа няма позиция, която да ни каже какво точно ще стане и как ще стане.

По думите на Борисов повечето от мигрантите са от афганистански произход и те трудно могат да бъдат интегрирани в обществото.

След изявлението на премиера външният министър Даниел Митов заяви, че нашата страна очаква категорична политика по отношение на външната граница на ЕС и ясен контрол там.

Настоявали сме много дълго време споразумението на реадмисия с Турция да започне да се изпълнява по-рано. От друга страна Гърция и Турция максимално бързо да ратифицират споразумението за тристранния контролен център на българо-турската и на гръцко-турската граница. Ясно е, че в един момент Европа няма как да се справи с наплива от хора, които ние условно наричаме бежанци, но голяма част от тях не са такива.Тези, които са бежанци, на тях дължим някакъв тип солидарност, но бежанският статут не е завинаги. Тези хора трябва да се върнат да участват в реконструкцията и стабилизацията на собствените си държави. За икономическите имигранти, трябва да има ясни правила за тяхната реадмисия, репатриране и това трябва да стане европейска политика.

Темата за миграцията ще бъде водеща в Европейския парламент, категорична е Мария Габриел – евродепутат от ГЕРБ, зам.-председател на групата на ЕНП.

За мен е положително, че ясно съзнаваме, че една страна-членка не може да се справи с този проблем. Необходим е общ подход и от страна на европейските институции, но най-вече от страна на държавите-членки. За това е необходимо да наблегнем на три ключови елемента – силни граници, ясни процедури, които позволяват бързо да се реагира във времето и да имаме система, която да е в състояние да предвижда проблемите и рисковите ситуации. Бяха направени стъпки в тази посока, но за ЕП е важно страните-членки да не се оказват пречка пред по-бързото вземане на решения, а в дух на солидарност и общи споделени отговорности да бъдат прилагани взетите на европейско ниво решения.

В ЕП предвиждат ревизията на Дъблинския регламент. Ако това се случи, над България няма да тегне заплахата мигранти да бъдат връщани у нас от друга държава, защото нашата страна ги е приела първа. Очаква се да бъде разгледан и пакетът за легалната миграция, който ще представи комисията „Юнкер”. В рамките на този пакет се очаква ревизия и на „Синята карта” на ЕС. Тя дава възможност на граждани на страни извън ЕС, при необходимост от трудовия пазар, да започват работа в страна-членка. Очакваната ревизия на „Синята карта” дава възможност за обмен на кадри, за които целта е да се завърнат в страните си, а не да останат трайно в Европа. Добри идеи, но докато се приемат, трябва да се справяме със собствени сили и да разчитаме на споделените отговорности на страните-членки. Въпросът е колко са споделени…




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Заети в градския транспорт излизат на протест заради невъведена бонусна система

Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа” организира протест срещу столичния кмет Васил Терзиев заради неспазено споразумение за сътрудничество от февруари т.г. В документа е записано, че през настоящата година трябва да се въведе..

публикувано на 06.10.24 в 09:40
Сестра Мери Грейс

За трудовия делник на сестра Мери Грейс, дошла от Танзания в България разказа БНР Шумен

Сестра Мери Грейс е една от 7-те монахини в Бенедиктинския манастир в село Царев брод, Североизточна България. Тя е на 27 години и е от Танзания. Другите шест сестри в манастира са от Германия, Корея, Филипините и България. Царев брод –..

публикувано на 06.10.24 в 09:15

Поредната група българи се завърна от Ливан

Още една група български граждани се прибра в родината рано тази сутрин от Ливан. Това е станало със съдействието на външното министерство, посолството на България в Бейрут и канадските ни партньори, съобщиха от МВнР. Още български граждани се..

публикувано на 06.10.24 в 08:41