Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поли Генова с безпрецедентен успех на „Евровизия – 2016“

БНР Новини
3
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поли Генова и нейната песен „Ако любовта беше престъпление“ (If Love Was А Crime) донесоха на България четвърто място на песенния конкурс „Евровизия – 2016“. Това е най-големият успех за страната ни в историята на конкурса. Нека припомним, че през 2007 г. Елица Тодорова и Стоян Янкулов – Стунджи с авторската им песен „Вода“ бяха класирани пети. Самата Поли също е била на тази сцена – сама и с групи (включително на “Детската Евровизия“), а миналата година беше водеща на „Детската Евровизия“, на която България беше домакин.

Последното издание на състезанието избра победителите чрез т.нар. двоен вот. Във всяка страна-участничка гласува професионално жури, а към точките, присъдени от него, по-късно бяха добавени точките от зрителския вот.

След оспорвана руско-украинско-австралийска битка за първото място, то беше спечелено от Джамала, представителка на Украйна, с песен-разказ за депортирането на кримските татари по времето на Сталин. На второ място остана австралийката Дами Им, на трето – руснакът Сергей Лазарев. Така на практика България е първа по резултат сред страните от Европейския съюз.

В гласуването най-сериозно ни подкрепи Македония с най-висок брой точки – общо 20 от двата вота. Както и зрителите в Кипър и Испания, дали максималните 12 точки, което чувствително подобри крайния резултат. За него допринесоха и страните, чието професионално жури оцени Поли Генова с по 10 точки – освен  Македония, това са Словения, Франция, Ирландия, Малта. Българите поставиха най-високо руската песен, но Русия не даде и една точка за нашата.

Дни преди големия финал, както и по време на концерта, социалните мрежи просто „прегряха“ от публикации, коментари и споделяне на каква ли не информация за конкурса и българското участие в него. Известни музиканти, актьори, спортисти, журналисти, дори представители на православието постоянно подкрепяха Поли и нейния екип. За високия зрителски вот със сигурност са допринесли  многобройните гласове на българите в чужбина (по регламент не е разрешено гласуването за собствената страна от имейл или телефон, регистриран на нейната територия). Много наши сънародници, които живеят извън родината си, споделяха във форуми и общи чатове как се гласува и призоваваха към това. Общото мнение във виртуалните пространства, което наистина изигра обединяваща роля, беше: няма значение дали харесваш стила, наложен от „Евровизия“, дали одобряваш правилата за избор на песен и гласуване. Не е необходимо дори да си фен на Поли и нейната музика. Важното е, че това усмихнато и смело момиче заслужава подкрепата на всички българи. Преодолявайки неуспеха отпреди няколко години, с цялата си страст, професионализъм и с прекрасен екип зад гърба си, Поли Генова успя да събуди симпатиите на милиони по света и така да спечели поредния позитивен вот за страната ни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Рокаджиите от D2 празнуват 25 години на сцената с концерт в НДК

25 години музика, 25 години история, 25 години движеща сила в българската музикална индустрия – всичко това празнуват днес музикантите от D2 с концерт на сцената на Зала 1 на НДК. Групата е създадена в края на 1998 г. от Димитър Кърнев. Вторият..

публикувано на 10.05.24 в 10:15

"Светоглас" представят България на вокалния фестивал "Акапела-Лайпциг"

Мъжката формация "Светоглас" е тазгодишният представител на страната ни в един от най-големите и престижни вокални фестивали в света – Acappella-Leipzig . Те ще изпълнят програма от български фолклор и църковни песнопения, които са неизменна част..

публикувано на 09.05.24 в 10:26

ОСТАВА с "Тест" за света ни днес и любовта

"Светът е тест за нас. Светът е стес и грях…" – пее фронтменът на група ОСТАВА Свилен Ноев в песента "Тест", с която изследват променения ни до неузнаваемост свят и подвластната му любов . Наскоро музикантите представиха и видеото към последния..

публикувано на 08.05.24 в 10:15