Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Орфей пее с морето” – съзвучие от детска музика, танци и ваканционно настроение

БНР Новини
Снимка: личен архив

Деветото издание на Детския фолклорен фестивал „Орфей пее с морето” привлече талантливи българчета от 37 селища на страната, за да покажат уменията си в народната музика и танц. По традиция предимство имат съставите и солистите от малки населени места. Първоначалната идея на главния организатор г-н Пламен Георгиев е да превърне в празник детските участия по време на форума, насърчавайки ги с различни концертни изяви. За разлика от нароилите се многобройни фестивали, в които изпълнителите заплащат определена такса, „Орфей пее с морето” се осъществява с благородна цел. Г-н Георгиев изцяло финансира събитието, предоставя хотелската си база в гр. Приморско и обезпечава пребиваването на децата по време на фестивалните дни.


Съорганизатори са музикалните училища за  фолклорни изкуства в Котел и Широка лъка, а участията на представителните им ученически състави са мотив за малките самодейци да продължат образованието си в специализираните гимназии. Тази година отново се откроиха редовните участници във фестивала. Сред тях са Фолклорен ансамбъл „Орфей” – гр. Чепеларе, детските фолклорни групи „Медени звънчета” – гр. Самоков и „Белчинче” – с. Белчин, Самоковско, Фолклорен ансамбъл от с. Драгиново, Велинградско, Фолклорна формация „Торлашки напеви” – гр. Монтана, Детско-юношески фолкорен ансамбъл – с. Неделино, децата от гр. Рудозем, с. Гавраилово и др. А танцовите трупи от с. Трилистник, с. Крислово, с. Катуница, гр. Шумен и гр. Казанлък предизвикаха фурор с темпераментните си хора. Фестивалът няма конкурсен характер. Малко преди началото на учебната година, децата просто се наслаждават на прекрасните условия, осигурени от организаторите, на радостните изживявания от игрите на плажа през деня и вечерните концерти на сцената.


Ето какво сподели артистичният директор на фестивала „Орфей пее с морето” – Илиана Найденова:



За девети път през септември песните и музиката на Орфей се сляха с шума на морето в Младежкия център „Хелиос” – Приморско. За девети път това прекрасно място посрещна младите творци и техните ръководители. Целият сезон преди това беше изключително добър. През август се проведе Международният фолклорен фестивал „Българска роза”. За първа година се проведе и поп-рок фестивал „Ноти по пясъка”, а за младежкия фестивал „Орфей пее с морето” имаше продължение - до 14 септември се изявяваха групи от самодейци на различна възраст. Във времето на утвърдена глобализация, именно фолклорът има призванието да отрази идентичността на един народ. Затова трябва да го съхраняваме чрез такива фестивали, където имат възможност да се изявяват колективи от училища, читалища и да насърчаваме приемствеността. За такава приемственост можем да говорим за колективите от Чепеларе, Рудозем, с. Дрангово. Те се явяват с целия си блясък – малки и възрастни гайдари. Силно впечатление правят винаги гайдарите от ФА „Орфей” – гр.Чепеларе с ръководител Илия Учиков, гайдарският състав „Дельо хайдутин” от Рудозем – ръководител Тодор Кайков. Тази година за щастие имаше и нови открития. Лично за мен бе изненада един добър гайдар от с. Костиево. Организаторите са си поставили благородната задача да дадат възможност на деца и младежи да се срещат, да обменят творчески опит, което е важно за съхранение на фолклора.  Фестивалът е част от културния календар на Министерството на културата. Силно се надявам следващото десето издание да продължи повече дни и да посрещне повече изпълнители. Ще цитирам г-н Пламен Георгиев, който казва: „Трябва да има изключително много духовен живот, за да съхраняваме българските традиции, нашите деца да растат с гордост, да знаят какво имаме като история, като музикален фолклор. Това е важно за всички ни.








Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

И български ритми звучаха на детски фолклорен фестивал в Марибор

Детско-юношеският танцов ансамбъл "Средец" от София представи българския фолклор на 25-ия Международен детски фолклорен фестивал "ФолкАрт" в Марибор, съобщават от посолството ни в Словения. Детското събитие е част от 32-ото издание на Летния..

публикувано на 28.06.24 в 14:11

"На армане с тъпане" - с магията на хорото в Разлог

На 28 и 29 юни град Разлог, област Благоевград, ни пренася в магията на българския фолклор. В тези дни на централния площад "Преображение" ще се проведе XIII Фестивал на традиционните хора "На армане с тъпане". Събитието се открива тази вечер от 19..

публикувано на 28.06.24 в 09:10
Елмалъ баба теке

Дервиши по нашите земи - легенди и мистерии витаят около текето на село Биволяне

Според османски документи  край днешното село Биволяне в община Момчилград са живели над 500 дервиши , които са се обучавали в Елмалъ баба теке. Някога религиозният център се славел кат о най-голямото средище на дервишите в тази част на..

публикувано на 26.06.24 в 09:15