На Никулден се извършват гадания за това какво ще бъде времето през следващата година. На този ден се приготвя обредна храна – хлябове и рибник. В някои райони месели по два обредни хляба и приготвяли шаран с булгур или ориз. Занасяли храната в църквата, за да бъде прекадена от свещеника и правели обща служба или общ курбан, наречен „рибена църква”.
Специална занаятчийска работилница за керамични съдове от царски вид, каквито са използвали болярските семейства по времето на Второто българско царство ( XII – XIV в.) има в старопрестолния ни град Велико Търново. Ателието се намира почти в..
Голям празник като 6 май – Ден на Св. Георги Победоносец – не минава без подготовка за курбан във всички православни храмове, носещи името на светеца. Най-често храната се приготвя от агнешко или овче месо, както повелява традицията на този ден...
В края на 19-и век чешкият художник и фолклорист Лудвик Куба предприема пътуване до нашите земи, за да изследва българското песенно наследство. След като записва чутите мелодии, той посвещава цял том на България в своята поредица "Славянството в..