Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„На Коледа с любов“

БНР Новини
Снимка: архив

Коледа е един от най-светлите и съкровени празници в годината. Във всяка страна и всяка култура този празник е възхваляван по свой начин – от народните напеви до творбите на гениалните композитори. В концертна зала „България“ ще прозвучат най-красивите страници от творчеството на Бах, Пучини и Димитър Ненов, а музикантите ще обиколят света, за да донесат по една искра от коледния дух на всички. На 23 декември Софийската филхармония, Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов" и детският "Бодра песен" при ОДК-Шумен ще зарадват меломаните с коледния си концерт. Солисти ще бъдат Любена Нинова, Георги Султанов и Венцеслав Анастасов. „Ангелите пеят и сърцата ликуват от благата вест, че Христос се е родил!“ Това е мотото на събитието, обединило многобройни автори през вековете, творили за Рождество Христово.



За четвърта поредна година Българското национално радио и Българската национална телевизия ще поднесат на публиката в зала „България“ и на зрителите на БНТ 2 музикален подарък, наречен „На Коледа с любов“. Превърналото се в традиция коледно матине тази година ще бъде по-различно от класическия симфоничен концерт. В програмата са включени любими коледни песни, откъси от обичани мюзикъли и творби на български композитори. Концертът "На Коледа с любов" е на 25 декември от 11:00 часа в зала "България". БНТ 2 ще го излъчи на живо.



За избора на творби, изпълнители и участници, за идеята и разчупването на стереотипа в поднасянето на коледна музика, споделя сопраното, музикален продуцент на концерта и солист в него:

Коледното матине е на Симфоничния оркестър на БНР, детския радиохор с диригент Венеция Караманова, солисти Орлин Горанов и Орлин Павлов, под диригентството на Найден Тодоров и моето участие. Надявам се тази година да е малко по-весело, въпреки невеселите събития около нас. Искаме да дарим хората с малко по-ведро и приятно настроение. Няма да залагаме изключително на сериозната музика. Ще има и мюзикъл, ще има поп. Искам да издам малка тайна: смятаме на финала да пеем заедно с публиката. Заглавието на концерта, което съм сложила, е „Влюбени в Коледа“. По този начин съм включила песни, посветени на любовта. Бог е любов. Орлин Горанов ще пее ария от „Моята прекрасна лейди“. Ще изпеем дует с име:“Толкова влюбени“ от мюзикъла на Кол Портър „Целуни ме Кейт“. Орлин Павлов ще пее „Йосиф и неговата вълшебна пъстра дреха“ на Ендрю Лойд Уебър. Ще започнем с една малка коледна интермедия за камерен ансамбъл и тържествени фанфари, които да оповестят началото на празника. Една зимна любовна приказка под палката на Найден Тодоров.

Варна ще зарадва своите граждани с коледен концерт с диригент и водещ Мартин Пантелеев на 23 и 24 декември на сцената на Държавната опера. В програмата са включени валсове, полки, увертюри и фрагменти из оперети на фамилията Щраус. Варненската публика ще има и изключителната възможност да се докосне до изкуството на виртуозния цигулар Марио Хосен на 28 декември в зала 1 на ФКЦ. Концертът „Духът на Паганини” ще завладее пространството освен с музиката и със средствата на съвременния 3D Mapping, поднесен от Полина Герасимова. Оркестъра на Държавна опера Варна ще дирижира известният органист от катедралата "Свети Стефан" във Виена проф. Йоханес Ебенбауер.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15