Скоро България бе включена в 10-те най-добри туристически дестинации в света в едно от най-престижните американски списания за вино „Wine Enthusiast“. Страната ни се нарежда на второ място сред винени дестинации, като Франция, Италия и Испания. Причина за тава почетно звание е оценката на журналистите енолози Джеф Дженсън и Майк де Симоне. По покана на Националната лозаро-винарска камара, преди две години, издателите на американското списание са имали възможността да посетят наши лозя и изби и да се запознаят с културно-историческото наследство на страната ни. Също така, двамата журналисти участваха в журито на Concours Mondial de Bruxelles, който миналата година за първи път се проведе в Пловдив. Като основна причина за високата оценка на страната ни американците посочват винарски комплекси, които не само са високотехнологично оборудвани и произвеждат отлични вина, но и предлагат чудесни условия за дегустации.
В страната ни има общо 204 фирми за винопроизводство. Какви са характеристиките на този отрасъл в северозападната част на страната ни? Възможно ли е там да се произвеждат качествени вина, достойни за световния пазар? Отговор ни дава енологът Адриана Сребринова.
Когато се говори за вино, за този съвършен продукт, трябва да се започне от далеч. Това разнообразие на географията, което притежаваме в северозападна България, ни предоставя разнородност на почвите, които около региона на Белоградчик са датирани на 240 млн. години и съдържат невероятно количество минерали и хранителни вещества. Те от своя страна придават специален характер на гроздето, а оттам и на виното. Липсата на промишленост е минус за този край, но това води до голям плюс за тези, които отглеждат растителни продукти. Тук почвата и въздуха са чисти. Това води до съвършен баланс на показателите в отглежданото грозде. Ние не претендираме, че вината от този регион са най-добрите, но те са уникални и отличителни, вкусни, сочни и игриви. Всичко това е благодарение на природата.
По данни на Министерството на земеделието и храните за 2016 г., в България са произведени около 160 милиона литра вино. В страната има богато разнообразие от чужди сортове винено грозде, но ние притежаваме свои собствени, които не отстъпват по нищо на другите.
Единственият в България Музей на стъклото се намира в град Белослав, на брега на един от ръкавите на Варненското езеро. Именно на това място, през 1893 г., братя Мушалан поставят основите на българското стъкларство, създавайки първата стъкларска..
Пътешествията с парни локомотиви, които организира БДЖ по различни поводи и празници за любителите на старите влакове станаха традиция. Пуфтящият влак, който изпуска много пара и дим и неговата звучна свирка са вълнуващи както за децата, така и за..
Сакар, една от най-загадъчните и слабо познати планини у нас, бавно, но уверено се превръща в нова дестинация за устойчив туризъм. Районът, разположен между Източните Родопи и Странджа , години наред оставаше настрана от туристическите потоци. Но..
Дигиталното номадство се превръща във феномен на път да преобърне представите ни за работа и начин на живот. В това отношение страната ни предлага..