Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недялчо Данчев, посланик на Република България в Косово:

11 години след обявяването на независимо Косово, България продължава да подкрепя младата държава

България е сред най-атрактивните дестинации за косовските туристи

Снимка: архив

На 17 февруари Република Косово отбеляза 11-ата годишнина от обявяване на своята независимост. През тези години, а и преди това Република България провеждаше и провежда активна политика в подкрепа на тази най-млада държава по пътя ѝ за признаване от международната общност и членство в световни и регионални организации и формати,– каза в интервю за Радио България Недялчо Данчев, посланик на Република България в Косово от 2014 година до момента. Според него през последните 4 години политическите и институционални контакти са много активни и те поставят добри основи за задълбочаващите се икономически контакти.

Бизнес форумът през миналата година в София, на който участваха най-голям брой представители на българския и косовския бизнес, получи висока оценка и разкри огромния потенциал на отношенията между нашите страни в икономическата сфера,обясни посланик Данчев. – Подготвя се подобен форум и през настоящата година, но по-важното е, че представителите на бизнеса вече имат преки контакти и осъществяват комуникацията си на постоянна основа. Практическият резултат от това е рекордният стокообмен между България и Косово през миналата година“, като приблизителните и неокончателни данни са за над 70 млн. евро.

Безспорно тласък в двустранните отношения би дало либерализирането на визовия режим на страните от ЕС по отношение на Косово, но посланик Данчев не се ангажира с прогноза кога конкретно ще отпаднат визите за косовските граждани, тъй като предстоят избори за ЕП и съставяне на нова Европейска комисия и вече част от комисарите се подготвят за следващите избори. Но колкото до позицията на Република България – тя последователно подкрепя процеса за либерализиране на визовия режим за косовските граждани, разбира се, при изпълнение на критериите и тясна координация с другите държави от ЕС.

Безвизовият режим допълнително ще стимулира туристическите пътувания, имайки предвид, че България е една от най-атрактивните дестинации за косовските граждани, – каза посланикът ни в Прищина. – Интересът на този етап е предимно към планински и спа-туризъм и най-важното е, че е целогодишен. Полагат се усилия от двете страни за разширяване на спектъра на туристическите продукти.

След признаването на българското малцинство в Албания през 2017 година се заговори и за косовските граждани с български произход в Южно Косово. Във връзка с това посланик Данчев обясни:

В Косово, в района на Гора и Жупа, има дружества на косовски граждани от български произход, които са регистрирани по местното законодателство и поддържат връзки с Държавната агенция за българите в чужбина. Посолството от много години е в постоянен контакт с тях. В момента се провежда анкета за интереса на младежи от български произход за обучение в българските училища, в близките седмици предстоят курсове по български език за желаещите да кандидатстват, а през лятото – изпити от комисия от МОН, каза посланик Данчев и обясни, че контактите на българските институции с етническите българи в Косово се осъществяват чрез посолството и затова комуникацията му с косовските българи е постоянна. Според него българската държава не може да прави стъпки в посока на признаване на българско малцинство в Косово, а само може да съдейства на косовските граждани с български произход. Официалното им признаване минава единствено през изява на тяхната воля. Има процеси в тази посока, но все още сме на ранен етап, – коментира посланикът. Той обясни, че позиция на Косово по въпроса има и тя е заявявана официално от косовски висши ръководители –при спазване на законодателството и изявяване на воля и желание от граждани с български произход, може да бъде призната българска общност, а впоследствие да се върви към признаване на национално малцинство. Разписан механизъм в закона има, процедурата започна с петиция на около 500 българи, внесена в парламента на страната през май 2018, но това е един дълъг процес.

Цялото интервю с посланик Недялчо Данчев можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев връчва първия мандат за съставяне на кабинет

Президентът Румен Радев днес ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. През миналата седмица държавният глава проведе консултации с политическите..

публикувано на 01.07.24 в 06:00

Горещо време с температури до 38 градуса

В понеделник ще бъде слънчево. В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, а в останалите райони ще остане почти тихо. Продължава горещото време с максимални температури между 33° и 38°, в София – около 33°. В планините ще..

публикувано на 30.06.24 в 18:30

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен баща беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните с възгласи “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено недостойнство..

публикувано на 30.06.24 в 17:36