Хлябът, приготвен ръчно от пълнозърнести брашна и собствен квас, е ключ към така желаните здраве и дълголетие, той е истински дар Божий, убеден е Ботю Борисов – производител на повече от 50 вида хляб и още толкова хлебни изделия. В дните преди Великден почитателите на неговия хляб си поръчват и здравословни козунаци, в пекарната му се приготвя дори веган козунак. Искам да разсея заблудата, че от хляба се пълнее. Това се отнася само за хляба от бяло брашно. Този, който се приготвя по старите рецепти, е безценен доставчик на дневната доза от витамини, минерали, микроелементи и фибри. Хората трябва да си върнат изначалното благоговеене към хляба наш насущний и това е моята цел. – казва още г-н Борисов.
Ето и как започва всичко:
Независимо от истинската мода, в която се е превърнал интересът към здравословните режими на хранене, вкусът на съвременния човек все така си остава повлиян от култа към пресния хляб с чудесен търговски вид. А само допреди стотина години българите най-много веднъж седмично си позволявали да ядат току-що изпечен хляб и го наричали „утрешен“, знаейки, че така е по-полезен.
От гледна точка на метаболизма учените са единодушни – пояснява г-н Борисов. Процесите на обмяната на веществата трябва да се осъществяват при наличие на много минерали, витамини и пр., а пълнозърнестите храни дават такава основа. Особено лимецът, който има два пъти по-богато съдържание на полезни вещества в сравнение с конвенционалната пшеница. С пълнозърнестите храни ние стартираме метаболизма, а всички останали храни, които добавяме, оформят необходимата дневна доза за здраве и дълголетие на човека. Всичко, което научих, съм споделил в моята книга „За Хляба наш насущний“. Цитирал съм сравнителни изследвания за съдържанието на различните пълнозърнести храни, в частност лимецовия хляб и всякакви други продукти, които използваме, включително животински. Човек може да ограничи до минимум животинските продукти, без това да наруши неговия метаболизъм, но не бива да се отива до крайности и да заявяваме, че непременно трябва да станем вегетарианци или вегани. Човек трябва сам да почувства кое е най-добре за него. Аз например най-много обичам един хляб, в който има и ечемик. Прочетох научна публикация, в която шведски специалисти споделяха, че получили много добри резултати при хранене на онкоболни с ечемичен хляб. Трудно го постигнах, но сега имаме няколко вида такъв хляб, в който освен лимец и ечемик, слагаме още няколко продукта с доказан противораков ефект. Хлябът си съм нарекъл „Булгарика“, а имената на различните видове също са български – „Тангра“, „Орфей“, „Перун“.
На 13 и 14 март 2025 г. в София ще се проведе конференцията "Фестивалът и градът", организирана от Българската фестивална асоциация (БФА) с международно участие на експерти от Европейската фестивална асоциация (EFA). По време на форумът ще бъде направен..
Недостигът на кадри в туризма се задълбочава. Една от причините за това е увеличаването на новите хотели и ресторанти в морските курорти, както и повишените изисквания на персонала към условията и заплащането. Това се отнася особено за позиции,..
В "България днес" на 12 март 2025 година думата има изкуството. Ще научите какви са акцентите в започващия 29-ти международен София Филм Фест, колко силна и дълголетна може да бъде каузата "Артисти за деца". За младите с подкрепа и поклон – срещаме ви с..
Българите пътуват все по-активно и отделят повече средства за пътешествия – както до близки, така и до далечни дестинации. През изминалата година са..
На 13 и 14 март 2025 г. в София ще се проведе конференцията "Фестивалът и градът", организирана от Българската фестивална асоциация (БФА) с международно..
В "България днес" на 12 март 2025 година думата има изкуството. Ще научите какви са акцентите в започващия 29-ти международен София Филм Фест, колко силна..