Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картини от фонда на МВнР показва виртуална изложба с призив #Останете си вкъщи с изкуство

Георги Божилов - Слона, „Девойка“, 1975 г., Българско посолство - Париж

Да обезсилим вируса с изкуство по време на социалната изолация, с такава задача в момента работят стотици български творци у нас и по света. Пандемията от Covid-19 предизвика творчески отговор и от една от най-авторитетните държавни институции – Министерството на външните работи. От 22 март Държавният културен институт към МВнР стартира своята онлайн инициатива #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ С ИЗКУСТВО.

Това е начин да бъдат представени пред широката аудитория в социалните мрежи някои от най-ценните произведения, интерпретиращи с художествени похвати темата за дома. Много от тях са дело на именити български майстори от средата на миналия век. Инициативата има опознавателен характер, тъй като дигиталният образ на картините е придружен от кратко описание за тяхната съдба, за чувствата и впечатленията, вълнували автора им по време на работата. Все пак става въпрос и за творби, които са пътували между българските мисии зад граница, други пък са били създавани по време на пътувания на нашите художници от миналия век в Париж, Будапеща, Рим, Лондон, Виена, Братислава.

Любопитен факт е, че Художественият фонд към МВнР в момента притежава над 3 хиляди ценни картини, графики, скулптури и пластики. 2140 произведения на изкуството се съхраняват в 80 български посолства в чужбина и представителни части на МВнР в България..

Георги Петров, „Семейство пред телевизора“, ок. 1966, МВнР- София

„Във времето, в което сме изправени пред предизвикателството да отложим значими събития от нашия календар, свързани с изложби, лекции, представяния на книги, ние мобилизирахме усилията си като културна институция, за да не замира работата при нас” – обясни директорът на Държавния културен институт Снежана Йовева - Димитрова.

„Затова започнахме инициативата „Виртуални срещи с изкуството”. Опитваме се да покажем чрез каналите за комуникация богатството на нашия художествен фонд. Стартирахме се с блестящата живописна картина Копривщицана Дечко Узунов, последно представихме и живописната работа на Георги Петров по темата, озаглавена „Семейство пред телевизора”. В Художествения фонд на Министерството на външните работи присъстват български класици от ранга на Георги Божилов - Слона, Петко Абаджиев, Никола Танев, Георги Петров, Бенчо Обрешков и др. Представяме и някои съвременни творци, които са допринесли за колекцията на МВнР. Такава е картината на Ивайло Христов, която се намира в българското посолство в Будапеща, с интересното заглавие „В стаята на баба”.

Ивайло Христов, „В стаята на баба“, след 2000, Българско посолство - Будапеща

През годините Националният художествен фонд към МВнР се е формирал най-вече чрез активното участие на държавата, като Министерството е подкрепяло и насърчавало българските творци да показват своите произведения по света. „Смятаме, че е важно да поддържаме и популяризираме този фонд, защото тези творби носят историята на дипломатическите ни мисии от различни места по света” – казва Снежана Йовева -Димитрова.

Константин Щъркелов, „Лалета“, 1938, Българско посолство -Белград

„Ролята на фонда в днешно време е много важна, защото всяка дипломатическа мисия и администрация, носи духа и посланието на тези произведения, те през годините са давали облика на институцията. В настоящата онлайн инициатива на фонда участват и гостуващи произведения, някои притежание на Националната художествена галерия, от СГХГ,  има и археологически артефакти, изложени в „Скулптурния парк” на МВнР. Откакто стартирахме инициативата „Останете си вкъщи с изкуство”, много галерии, общински и частни, а и много съвременни артисти, живеещи в чужбина и у нас, се присъединяват към идеята. До момента свои творби са изпратили художници от висок ранг, работещи в чужбина. Сред тях са Янко Тихов и Паола Минкова от Лондон, Леда Ванева от Хелзинки, от Берлин Боряна Перчинска, от Братислава Радостина Доганова, от Италия Николай Делиянев и Елизабета Цветкова, както и Хубен Черкелов от Ню Йорк”.

Снимки: @culturalinstitute.mfa



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29
Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10