Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психологът Димитрина Проданова:

Пандемията е и шанс за култивиране на значими ценности у децата

| обновено на 22.04.20 в 19:53
Снимка: pixabay

Когато едно десетгодишно момиченце оприличи себе си на затворена в клетка дива маймуна, която не знае дали отново ще излезе на свобода, съветите на психолози, антрополози, психотерапевти отплуват по течението подобно на флотилии от обезсилени думи.

Заключени в домовете си заради коронавируса, децата учат, спортуват, общуват и играят. Какво обаче се случва с психиката им, докато преживяват между четири стени – с онлайн училище и с онлайн приятелства?


„Като че ли за нас, възрастните, ситуацията е много по-странна, отколкото за децата, тъй като те като дигитално поколение са свикнали да общуват не само очи в очи, но и онлайн – отговаря пред Радио България детският психолог Димитрина Проданова. – Това, което най-вече се отразява на най-малките, е как родителите им възприемат ситуацията. И ако живеят с майки и бащи, потънали в медиите и с новините за коронавируса, децата също стават тревожни. Затова е важно родителите да се фокусират върху положителното – например че за първи път прекарват толкова интензивно време със семейството си.”

Според психоложката най-трудно е за децата от 1-ви до 4-ти клас, тъй като те ходят на плуване, рисуване, танци и много други извънкласни занимания и на практика са загубили социалния си живот. Тийнейджърите пък драматизират, че не могат да се виждат с приятелите си.

Дали страшната дума „коронавирус”, която витае във въздуха и стряска с изображението си, може да травмира крехката душевност на подрастващите, отново зависи от възрастните − от емоцията зад думите им, дали си служат с успокояващите умалителни, за да ги преведат на детския език, от обясненията и надеждата, че лошото ще си отиде. Още повече че смъртта все повече отвоюва пространство в емоциите и мислите от телевизорите − сред нас, на съседната улица, в близкия град. И в тази ситуация на затворени пространства, на ескалираща тревожност, на притаяваща се неизвестност могат да избуят неща уж потиснати и облагородени и обстоятелствата да надделеят над възпитанието.

„Избликват и лоши, и хубави неща – казва психологът Димитрина Проданова. – Когато едно дете няма възможност да реагира на тревожността с физическа или с творческа активност, може да го направи с агресия. Но в същото време много деца започват да мислят по-глобално, да се радват, че природата става по-чиста, че във въздуха няма толкова газове. В изолацията те осъзнават колко много обичат по-малките си братя и сестри и казват, че първото нещо, което ще направят след края й, е да отидат при своите баба и дядо. Така че има шанс за култивирането на значими ценности в децата ни – дори независимо от нас, възрастните.”

Ако не беше пандемията, затворила всички ни по домовете, в този момент ние, възрастните, можехме да се усъвършенстваме в... детски език за напреднали.

Корицата на първата книга на Димитрина Проданова

Всъщност „Превод от детски за напреднали” е втората професионална книга на Димитрина Проданова – но с отложена премиера заради коронавируса. Как да мотивираме децата, как да повишим самооценката им, как да ги накараме да четат и други полезни наставления съдържа това четиво за родители.

„Когато идват родители в кабинета ми, често им казвам – четете по-малко форуми и готови формулировки на психолозите, а вместо това чуйте собствените си деца, вътрешния си глас и интуицията си – съветва Димитрина Проданова. – Много е важно да се доверяваме на здравия разум на децата си и да подхождаме към тях с уважение, а не със свръхобгрижващ, свръхменторски подход. Защото от самото си раждане всеки човек носи едно зрънце, което е зрялата му част. И въпросът е да се скачим за тази негова част, а не за деструктивната, която, от своя страна, провокира и нашата деструктивност.”

Чуйте цялото интервю в звуковия файл

Снимки: pixabay и личен архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30

По съседски: Събития с балкански адрес

Скопие твърди, че България няма проект за жп връзка по Коридор №8 Изграждането на жп линията от Крива Паланка до България по Коридор №8 може да загуби финансирането от ЕС, поради непроведени търгове и несключени договори. Това пише в..

публикувано на 28.06.24 в 10:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58