Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерти от балкона на Варненската опера радват меломаните

Снимка: operavarna.com

Романтично пътешествие в света на музиката предлага на жителите и гостите на Варна Държавната опера в града. Срещата на артистите с публиката по време на пандемията се случва всяка събота от 18.00 до 18.20 ч. от балконите на театъра на централния площад „Независимост“ в морската ни столица.

Първата среща преминава с много голям интерес от страна на публиката на 9 май. В Деня на Европа сред изпълненията, които огласят центъра на Варна, са българският химн, Одата на радостта и хубава руска песен, с която е отдадено дължимото на 75 годишнината от края на Втората световна война. Освен от площада, концертите могат да се проследят и в социалните мрежи от Фейсбук страницата на театъра.

Стриймингът от 9 май е събрал над 50 000 гледания. Предвид този висок зрителски интерес е взето решение концертите от балкона да продължат всяка събота до 13 юни. А за 18 юни е предвидено първото представление на сцената на Летен театър "Варна".

„Те са с продължителност 20 минути, защото този период според Световната здравна организация не се признава като контакт от първи ред“ - сподели в интервю за Радио България директорът на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова. Тя уточни, че публиката е изключително дисциплинирана и се наслаждава на изпълненията на живо, спазвайки необходимата социална дистанция.




За съботната вечер на 16 май пред зрителите ще излязат Ирина Жекова (сопран), Пламен Димитров (баритон) и Гео Чобанов (бас) под акомпанимента на Жанета Бенун. Ще прозвучат красиви арии, дуети и песни, като дуетът на Церлина и Дон Жуан от операта „Дон Жуан“ на Моцарт, ария на Белкоре от „Любовен еликсир“ на Доницети,  романсът „Аз срещнах ви…“ („Я встретил вас“) по стихове на Тютчев.

Ако сте във Варна не пропускайте възможността да станете част от празника!
Снимки: operavarna.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29