Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Джазаница“ с онлайн премиера и в подготовка на нов албум

Борислав Петров: „За мен българският фолклор се превърна в мисия“

Снимка: Facebook / Jazzanitza

На 1 юли е онлайн премиерата на новия албум JAZZANITZA – Live at ARCUB, Bucharest. „Джазаница“ се нарича и групата, създадена от Борислав Петров (барабанист и композитор), и дебютният ѝ албум, който излезе през 2016 година.


Не е тайна, че българският фолклор е извор на вдъхновение за немалко млади български джаз музиканти.
Сред тях несъмнено е Боби, както и музикантите, с които записа дебютния си албум – саксофонистите Димитър Льолев и Владимир Кърпаров, китариста Людмил Крумов и други участници в „етно-джаз движението“, според собствените му думи. Пиесите бяха представени и на концертно турне из страната. Ето и историята на новия лайф албум:


„Няколко години след излизането на първия албум се появи възможност да изнесем концерт в ARCUB − Букурещ, един от най-известните центрове за изкуство и култура. Поканата дойде от саксофониста Кристиян Солеану − организатор на поредица концерти, в които участваха известни джаз музиканти от САЩ и някои румънски и балкански колеги. Не бях сигурен какво ще се получи, защото бяхме четирима − аз, Льолев, Крумов и контрабасистът Борис Таслев, а в оригиналния вариант сме секстет. Самият концерт беше много добре огласен предварително в медиите, имаше билбордове из цял Букурещ, публиката ни аплодираше много и може би затова се получи толкова добър концерт. За щастие, тонрежисьорът беше направил много добър запис, след като го чухме с момчетата, решихме да го издадем. Беше се получило нещо ново и различно, сякаш по-пълно изразявахме себе си и идеите си за връзка между фолклор и джаз.

Издаваме албума чрез онлайн платформа, която е за независими артисти и предлага много варианти – от streaming, download до разпространение на компактдискове.“


Джаз музикант по образование, Борислав „открива“ българския фолклор сравнително късно – малко преди следването си в Холандия в края на 90-те години. Споделя, че колкото по-дълбоко навлиза в знанието за традиционната ни музикална култура, толкова по-смирено гледа на постиженията си и тези на своите приятели. Изследването на народната ни музика и съчетаването ѝ с изразните средства на джаза го води към още няколко проекта, върху които работи. Заел се е и с научно изследване:

„Започнах докторантура в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, изследвам барабанните стилове в балканската музика с акцент върху българската. Връщайки се в историята на изпълнителското изкуство и в народната музика, и в джаза, установявам колко много е направено във всички области – авторски обработки на песни, фюжън и джаз проекти. Мога да кажа, че това, което нашето поколение прави, е само продължение на традицията и задачата ни е да я развиваме и обогатяваме с музикалния език на XXI век. Заниманията ми с български фолклор вече не са само заради създаването на оригинална музика. За мен това се превърна в мисия. Надявам се и скоро да събера момчетата, за да запишем следващия ми авторски албум. Пиесите са готови, дано успеем до края на годината.“


Чуйте повече в звуковия файл.

Целия лайф албум можете да слушате ТУК.

Снимки: Facebook / Jazzanitza


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05