Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Бръшлян – сън, реалност и още нещо

Снимка: БНР -архив

Да се изгубиш между история и съвременност, да спреш или – още по-добре – да върнеш времето назад… Сигурно на всеки се е случвало да си пожелае среща с миналото, без да напуска настоящето. Все още има такива кътчета в България. Сред тях е село Бръшлян, в Странджа планина. Намира се на 15 км от гр. Малко Търново и на малко повече от 60 км южно от Бургас. 

Заради десетките старинни къщи, запазени в автентичния си вид, селото е обявено за архитектурен и исторически резерват. 

Как са строени къщите в с. Бръшлян (най-старата е от XVII в.), какъв е бил битът на хората и какви забележителности ще се разкрият пред вас, ако го посетите, можете да научите от колоритния разказ на Венета Николова ТУК





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рамазан Байрам - празник с послание за щедрост, мир и милосърдие

Тази година последователите на исляма посрещат един от най-големите си празници Рамазан Байрам  от 10 до 12 април . Другият много важен мюсюлмански празник – Курбан Байрам – отстои на 70 дни спрямо Рамазан Байрам в мюсюлманския духовен календар. "На 10..

публикувано на 10.04.24 в 04:30

Отбелязваме 125 години от рождението на композитора Панчо Владигеров

На 13 март 1899 година в Цюрих, Швейцария, се ражда големият български композитор, музикант, диригент и педагог Панчо Владигеров . Той свири на пиано и композира от най-ранна възраст. Автор е на многобройно творчество в различни жанрове - опера, балет,..

публикувано на 13.03.24 в 06:25

"По-полека" … днес е Денят на бавните обороти

Едно любопитно събитие отбелязваме днес – Международния ден на бавните обороти, известен още като Празник на спокойствието. Социалното движение, наречено Slow Life (Бавен живот), се заражда през 1986 г. На днешната дата в повече от 90 града в..

публикувано на 26.02.24 в 06:30