Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в Балчик проследява живота на царица Елеонора

Снимка: архив

Университетска ботаническа градина – Балчик представя изложба, посветена на 160 години от рождението на царица Елеонора Българска. Експозицията е с архивни фотографии, предоставени от Държавна агенция „Архиви“ и показва живота на царската особа, след сватбата ѝ с цар Фердинанд I.

Още с пристигането си в България, тя се впуска в опознаването на българската култура и се посвещава на благотворителни каузи. Възстановява Боянската църква, създава детски санаториум и основава женското дружество „Самарянка“.

Основен дарител е на „Българския червен кръст“ и участва като милосърдна сестра на фронтовете на войните за национално обединение от 1912 до 1917 г.


Наричана е „Белият ангел с червения кръст“ и е единствената жена, носителка на военния орден „За храброст“ (IV степен).

След продължително боледуване царица Елеонора умира в манастира „Св. Димитър“ край двореца „Евксиноград“.

Експозицията, подредена в Божествена градина е свързана и с 65-годишнината от създаването на УБГ-Балчик като научно-образователна институция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кино "Влайкова" представя класики от България и света в есенната си програма

Кино "Влайкова", което е един от най-старите действащи киносалони в столицата, ще зарадва любителите на българските и световните кино класики. Програмата "Кинокласики в кино Влайкова" започва през септември и ще продължи до края на годината...

публикувано на 11.08.24 в 10:20
Соня Йончева

Соня Йончева получи наградата “Златен век” за изключителен принос в културата

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева получи наградата “Златен век” – огърлие, за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и националната идентичност. Церемонията се проведе на сцената на Летния театър във..

публикувано на 11.08.24 в 10:03

Военноморският музей проследява морската история в изложба

По повод празника на Военноморските сили варненският Военноморски музей посреща посетителите с изложбата “Морски ритуали и традиции”. Експозицията обхваща различни периоди от морската история на човечеството и проследява най-интересните обредни..

публикувано на 11.08.24 в 06:00