Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в Балчик проследява живота на царица Елеонора

Снимка: архив

Университетска ботаническа градина – Балчик представя изложба, посветена на 160 години от рождението на царица Елеонора Българска. Експозицията е с архивни фотографии, предоставени от Държавна агенция „Архиви“ и показва живота на царската особа, след сватбата ѝ с цар Фердинанд I.

Още с пристигането си в България, тя се впуска в опознаването на българската култура и се посвещава на благотворителни каузи. Възстановява Боянската църква, създава детски санаториум и основава женското дружество „Самарянка“.

Основен дарител е на „Българския червен кръст“ и участва като милосърдна сестра на фронтовете на войните за национално обединение от 1912 до 1917 г.


Наричана е „Белият ангел с червения кръст“ и е единствената жена, носителка на военния орден „За храброст“ (IV степен).

След продължително боледуване царица Елеонора умира в манастира „Св. Димитър“ край двореца „Евксиноград“.

Експозицията, подредена в Божествена градина е свързана и с 65-годишнината от създаването на УБГ-Балчик като научно-образователна институция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Духът на Стара София завладява центъра на столицата

Имало едно време един необикновен квартал. От него започвал строежът на Стара София, защото се намирал между Двореца и гарата – основният път, който свързвал живота в града. В това пространство хората не просто задоволявали своята човешка потребност..

публикувано на 12.09.24 в 08:15

Варна е домакин на Световен фестивал на анимационния филм

20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм се открива днес във Фестивалния и конгресен център на черноморския град Варна и ще продължи до 15 септември. Селектирани са над 70 заглавия в 7 категории , сред които най-очаквани..

публикувано на 11.09.24 в 08:35

В София се открива “Алея на книгата”

От днес до 15 септември столичният булевард “Витоша” и паркът пред Националния дворец на културата се превръщат в огромна книжарница на открито. Поредното издание на “Алея на книгата”, организирано от Асоциация “Българска книга”, дава изява на 138..

публикувано на 09.09.24 в 06:00