Бургас отново ни примамва да се отправим към морето за дълъг уикенд. На 11 септември започва Фестивалът на рибата и виното, който обещава да изпълни дните ни с настроение, рибарски традиции и музика.
В парк „Приморски“ ще станем свидетели на приготовлението на пресни морски деликатеси. Селектирани изби от цяла България ще представят най-добрите си вина, а местни танцови състави и популярни изпълнители ще допълнят тридневната програма на фестивала.
Кулминацията на празника ще бъде конкурсът за „Най-добра рибена чорба на Бургас“. Очаква се в него да се включат и много заведения от града. Корифеите в приготовлението на традиционната за всяко рибарско селище гозба, ще бъдат оценявани от авторитетно жури по няколко критерия: вкусови качества, съставки и цялостно впечатление от рецептата и чорбата.
Победителят в оспорваната надпревара ще получи специален приз, който да окачи в заведението си като удостоверение, че именно там ще се предлага най-добрата рибена чорба в Бургас през следващата година.
Любителите на рибни ястия в България добре знаят, че вкусна рибена чорба се приготвя не само край морето. Научете повече за тайните на добрата рибена чорба от публикацията на Радио България: Българската кухня: Рибена саламура.
Редактор: Елена Каркаланова
Снимки: Facebook/@festivalnaribata
През месеците април и май посетителите на Историческия музей в град Стрелча имат възможността да се запознаят с традициите около великденския цикъл чрез експозицията "Хубав Великден, йощ по-хубав Гергьовден". Изложбата дебютира още през..
Лазаровден се празнува от православните българи в събота преди Цветница. Основен обред е лазаруването – обичай с любовно-женитбен характер. В него участват девойки над 16-годишн възраст, наречени лазарки. Те обикалят полето и къщите, играят и пеят..
Възрожденският град Трявна отбелязва Лазаровден, който по традиция се чества преди Връбница /Цветница/. Българският обичай, свързан с любовно-женитбения характер, ще бъде пресъздаден тази събота, на 12 април, с участието на тревненски девойки,..