Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Магическите гласове…“ на Нина Николина с премиера

Снимка: facebook.com/permalink

„Традиции“ не е обикновен концерт, а спектакъл, в който се разказва историята на българската песенна традиция – от древността до наши дни“ – споделя Нина Николина, певица, ръководител, музикален продуцент и диригент на „Магическите гласове на България“. Известна със своя интерес към българския фолклор, Нина Николина създава вокалната формация през 2017 г. След успешни концерти в Страсбург, Берлин и др., „Магическите гласове…“ са подготвили новия спектакъл, в който звучат акапелни изпълнения на „Излел е Дельо хайдутин”, „Седнало е Джоре“, „Бре Петрунко “, „Дилмано“, „Полегнала е Тодора “, „Вечеряй Радо“ и други оригинални народни песни.

Премиерата е на 29 септември в Летния театър на Културен център „Флора“, Бургас. Проектът е подкрепен от Министерството на културата.

 „За мен е голямо предизвикателство да намирам и изпълнявам стари български песни, да търся начини, заедно с изключителни певици като Таня Първанова, Бисерка Пиларска, Атанаска Бонева, да  направим тези песни познати и слушани от новите поколения българи“ – казва още певицата. Новият проект предвижда и видеореализации с образователна цел, които ще бъдат предоставяни безвъзмездно на преподавателите по музика във всички степени на обучение в българските училища. 

Редактор: Албена Безовска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05