Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

125 години достоен труд за хората с увреждания

Предприятие, където работят хора с увреждания
Снимка: БГНЕС
През настоящата година се навършват 125 г. от учредяването на първата трудово-производителна кооперация (ТПК) в България. От зараждането си, трудовите кооперации допринасят както за развитието на българското общество, така и за изграждането на основните икономически структури в следосвобожденска България. В тях, хиляди хора с увреждания намират комплексна подкрепа в социален, културен, спортен, интелектуален и творчески план.

Годишнината от създаването на ТПК се отбелязва с фестивали в 8 български градове, като акцентът е поставен върху способностите и възможностите на хората с увреждания да бъдат приобщени пълноценно в обществото. Заключителното събитие е на 13 октомври 2020 г., в Банкя, в сградата на Националния профилактично-възстановителен център „Жеравна“ към Националния съюз на трудово-производителните кооперации. Там гостите могат да се запознаят с фотоизложбата „125 години ТПК", която проследява дейността на кооперациите, тяхното развитие и участие в социално икономическия живот на страната, както и като носители на най-прогресивния социално ориентиран модел на труд в настоящето. 

След официалната част, мероприятието продължава в Централния парк на Банкя, където хора с увреждания ще сформират спортни двойки със здрави хора, за да изминат заедно кратък маршрут. 

Програмата ще приключи с инициативата „Готвим заедно“, с приготвяне на типично за региона ястие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Българска православна църковна община „Свети Седмочисленици“ в Рим

Отец Иван от Рим: Българите посрещат с изключителна духовна радост светлия празник 24 май

Най-голямото честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, извън пределите на България по традиция се провежда в Рим. Всяка година в навечерието на празника във..

публикувано на 22.05.24 в 15:40

Почитаме светите равноапостолни Константин и Елена

Днес православната църква се прекланя пред светиите Константин и Елена, възпяти като равноапостолни, защото подобно на апостолите са положили усилия за разпространение на Христовото учение. Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда..

публикувано на 21.05.24 в 07:10
Петър Богдан Бакшев, нарисуван от Васил Горанов

Репродукция на първата българска история от XVII в гостува в президентството

Репродукция на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“ - първият исторически трактат за България, предшестващ с близо век знаменитата "История славянобългарска" на отец Паисий, ще бъде представен днес от 11.00 часа в..

публикувано на 21.05.24 в 06:30