Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефка Съботинова – незабравимият български глас

Снимка: архив

Историята на нейната „коронна песен“ е вплетена и в професионалната съдба на изпълнителката. Композиторът Филип Кутев пръв оценява този истински фолклорен бисер, както и великолепното изпълнение с топлия, лиричен глас на Стефка Съботинова. Той обработва „Притури се планината“ за оркестъра на ръководения от него Ансамбъл за народни песни и танци (днес Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“). Солистка е именитата ни певица. След това, през 1974 г., песента е записана за фонда на БНР. Емоционалното изпълнение на тази балада вълнува не само с текста и красивата мелодична линия, но и с голямото майсторство на Стефка Съботинова в изпълнението на бавните песни, съществен дял от репертоар ѝ.

„Притури се планината“ тръгва по света благодарение на швейцарския продуцент Марсел Селие. В първия си албум от поредицата „Мистерията на българските гласове“, наред със записите на професионалните хорове  на АНПТ „Филип Кутев“, АНПТ „Пирин“, АНПТ „Тракия“, той включва и две солови песни на Стефка Съботинова – „Притури се планината“ и „Мър, Станке ле“.


Така започна световният триумф на българския шедьовър. През 1994 г. френският музикант Жаки Анона композира модерен аранжимент, запазвайки оригиналното соло на Стефка Съботинова. Песента е използвана и в озвучаването на няколко чуждестранни филма, има редица пребработки за различни състави. Освен радост, този успех носи и огорчение на певицата, която приживе споделя: „Получих много обич от народа, признание и слава, но за съжаление трябва отвън да те признаят, едва след това да ти обърнат внимание у нас“.


Приносът на Стефка Съботинова за фолклорната ни култура не се свежда само до световната известност на „Притури се планината“. Огромен е репертоарът ѝ от тракийски образци, записан за фонда на Националното радио. Наред със соловите ѝ песни, с особена популярност се славят и дуетите ѝ с Тинка Пешева – певица от Карловския край.


Родена в старозагорското село Розов кладенец през 1930 г., Стефка Съботинова си отиде през 2010 г. Наследява дарбата от семейството си - преселници от Беломорска Тракия. Професионалният си път започва след успешен конкурс в ансамбъла, ръководен от Филип Кутев - ценен период за музикантското ѝ израстване като хорова певица. В началото на 70-те години на м. в. тя е глас и в хоровия състав при Ансамбъла за народни песни на БНР, по-късно известен с името „Мистерията на българските гласове“. Записите на „Мистерията…“, събрани във втория албум, продуциран от Марсел Селие в едноименната поредица, спечели престижната награда „Грами“ през1990 г. Стефка Съботинова е от българските певци, допринесли за световната слава на богатите ни музикални традиции и уникални гласове. Носителка е на орден „Стара планина - I степен“. Приживе именитата ни изпълнителка винаги е ценяла своята публика, като често е споделяла: „Богата съм, защото целият народ ме обича“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10