Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вазовите песни" - в Деня на народните будители

Снимка: БНТ

Някои от най-големите имена в българската музика са част от нов музикален филм, който БНТ 1 ще излъчи на 1 ноември – Деня на народните будители, от 17:00 часа

Филмът е посветен на 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов, а с изпълненията си участват: гранд дамата на популярната ни музика Лили Иванова, квартет „Славей”, Нели Андреева, формация „Български гласове”, с диригент Ангел Ангелски, мъжкият хор „Гусла” на Валентин Бобевски, квартет „Светоглас”, младите певци Антонио Симеонов и Весела Асенова.

„Аз пях за България, защото я обичах“, пише патриархът на българската литература Иван Вазов в стихотворението си „Моите песни“. Под „песни“, той разбира поетичните си творби, но и днес неговите стихове вълнуват, продължават „да се четат“ и да се пеят.

Филмът „Вазовите песни“ е заснет в къщите-музеи на Иван Вазов в София и в Сопот, в Черепишкия и в Драгалевския манастир. В ролята на Вазов се превъплъщава актьорът Валентин Танев, а майката на поета е представена от Ани Петрова. 


Сценаристи на продукцията са Даниел Спасов и Димитър Шарков, който е и режисьор на филма. Оператор е Николай Илиев. Редактор и автор на аранжиментите на част от музикалните произведения е Милен Иванов, художник по костюмите е Ели Пешева.

Специално за продукцията са създадени и нови музикални произведения по творчеството на писателя - „Българският език“, „Гроздобер“ и „Люлека ми замириса“. 

Снимки: БНТ



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15