Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Николай – закрилник на моряците, рибарите и банкерите, пазител на семейството

Снимка: Ани Петрова

Никулден е един от най-големите и най-обичани празници у нас. Отбелязва се на 6 декември – датата, на която Православната църква почита паметта на Св. Николай Чудотворец, архиепископ на Мир, област Ликия, наречен „Правило на вярата и образец на кротост, учител на въздържанието.“

Светецът се радва на голяма почит и в българската народна традиция. Неговият образ във фолклора ни е на храбър юнак със свръхестествени сили, повелител на морето, водите и ветровете, защитник на хората, изпаднали в беда насред морската шир. Светецът се приема за покровител на децата, на рибарите, моряците, пътешествениците.

Някои от чудесата, които е сторил приживе и след като напуска този свят, са накарали хората да го почитат и като закрилник на търговци и банкери, на семейството, на дома, имота и стоката.

Някои го считат за патрон на крадците, пивоварите, бъчварите, фармацевтите и затворниците. А в България е празник и на всички, които носят имената Никола, Николай, Никол, Николина, Николета, Нина и др.

В материала „На личен ден, на Никулден...“ можете да прочетете малко известна народна приказка, посветена на Св. Никола, както и да си припомните какво се приготвя за празничната трапеза.


Редактор: Албена Безовска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Бесарабия пазят традицията на специална игра с великденски яйца

Игрите, в които главен герой е яйцето вероятно не са особено много . В Германия например, навръх Великден семействата посещават храма, а след това децата търсят яйца в градината, скрити от великденския заек - символ на плодородието. Ако потърсим..

публикувано на 05.05.24 в 05:15

Традицията да изпращаме великденски картички у нас започва още от Освобождението

Когато имаме специален повод, по който се срещаме с близки или приятели, в знак на уважение и за спомен, обикновено им поднасяме подарък, допълнен с някоя красива картичка. В миналото получената картичка е запазвана като скъп спомен и дори..

публикувано на 04.05.24 в 05:15

Яйцето – символ на плодородието и новия живот в българския фолклор

Велики Четвъртък е един от двата дни в Страстната седмица , в които багрим яйцата за Великден. Традицията повелява с тази важна задача да се захване най-възрастната жена в семейството, като първото яйце винаги се боядисва в червено. Според..

публикувано на 02.05.24 в 04:10