Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителност по време на пандемия

Сандра, която сбъдва музикални желания на възрастни от домовете

Снимка: Сандра Петрова

Възрастни хора с озарени лица пеят и се смеят, забравили старостта, изолацията и… самотата. Загледани в екрана пред себе си, някои си тактуват, други пляскат в ритъм, трети дори правят плахи танцови стъпки. Да, това е реалната картинка в някои български старчески домове. Техните обитатели могат, макар и за кратко, да се почувстват специални.

Обикновено повод е рожденият ден на техен съквартирант. А в ролята на добрата фея, която се появява на екрана, за да изпълни музикалното желание на рожденика, влиза младата актриса и певица Сандра Петрова. „Беше малко необичайно, особено в началото на пандемията, когато хората от домовете още не бяха добре запознати с интернет технологиите. Но с времето някои от тях, заедно със социалните работници, се научиха как да осъществят добра интернет връзка и да свързват компютрите с телевизора, така че да ме гледат на голям екран“ – разказва Сандра.

Сандра Петрова забавлява обитателите на дом за възрастни хора в РусеМузикалните й онлайн срещи са част от “Предай нататък”- благотворителна кауза в помощ на хора в затруднено и неравностойно положение, каквито са и обитателите на старческите домове у нас. „Въпреки дистанционната връзка, те успяват да ми споделят важни неща, които стават важни и за мен“ – казва Сандра и добавя:

„Научих, че те имат нужда от повече внимание и че в забързаното ежедневие забравяме да им отделим време. А на тях им трябва малко! Достатъчно е да им се обадиш, да ги попиташ „Как си?“, да се заинтригуваш от техния живот. Защото възрастните имат какво да ни разкажат.“

Най-често поръчват на Сандра да им изпее нещо на Лили Иванова. Много се „котират“ и народните ни песни, като „Лудо младо“, както и стари градски романси. „Когато си поръчат нещо конкретно и аз го разуча за тях, става още по-специално! Но Лили им е фаворит! Просто виждам как тя е уловила времето за тези хора и сякаш го е замразила! Като чуят нейна песен - веднага скачат!“- казва Сандра.

Във време на пандемия, обитателите на тези домове са най-засегнати от изолацията. „Дали са тъжни? Когато изпълнявам някои песни, виждам как си спомнят за младостта и има лека тъга в тях“, споделя актрисата.

След дипломирането си в НАТФИЗ Сандра Петрова пее в Музикалния театър, била е и водещ в БНТ. Тя е републикански шампион на България по бодибилдинг и културизъм.Доброто е заразно. То носи не само радост на хората в нужда, но и на самите добротворци. Сега Сандра се е вдъхновила от още една идея, с която да зарадва възрастните хора в навечерието на Коледа. В момента тя подготвя студиен запис на концерт с любими техни коледни песни. В него ще пее в акомпанимент на трима млади музиканти. „Можем и онлайн да изпълняваме парчетата, но решихме, че ще е по-удобно да са на запис, така че да си го пускат в удобно време“ – обяснява младата певица и актриса. И не спира дотук!

„Имаме една идея, която вече започваме да раздвижваме.Това е да направим възможно, ако някой дарител поиска, да дари радост на дома за възрастни, като наеме музиканти. С тях може да се организират латино вечери или вечери на старите градски песни, в зависимост от предпочитанията на хората от дома.“

В навечерието на празниците, които тази година ще са много различни, заради изолацията покрай Covid-19, възрастните хора, подобно на всички ни, копнеят за глътка радост, щастие, музика и … мечти. Но по Коледа стават чудеса! Добрите феи имат грижата!

Снимки: Сандра Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05