Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Просфорният печат придава ритуален характер на хляба

Снимка: БНР - архив

Изключително важен елемент в българската традиционна култура е хлябът, и неслучайно съществуват редица ритуали и тайнства, свързани с неговото приготвяне и оформление. За да придобие хлябът статут на празничен или възможност да участва в Светата литургия, народът ни е използвал специални печати, наречени просфорни. Изработени от дърво, с ликове на светци за съответните църковни празници, или с други орнаменти за хлябове, приготвяни вкъщи, печатите носят дълбока символика.

В миналото домашните печати са били предавани по наследство, затова в музейните сбирки се срещат великолепни образци дарени от родолюбиви българи. По друг начин стоят нещата с каноничните просфори, използвани в храмовете и манастирите, където няма запазени богати колекции.

Защо това е така и какви са характерните елементи на просфорните печати, ще научите от материала
Просфорните печати – ключов елемент на църковния живот и част от богатото културно наследство на българите от колекцията на Радио България.

Редактор: Десислава Семковска 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Същността на Преображение Господне е в духовното преобразяване

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от дванадесетте велики Господски  празници – Преображение Господне. Той е свързан с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Иисус Христос в небесната Си слава пред трима от..

публикувано на 06.08.25 в 06:30

Тортата "Гараш" – изкушение, вдъхновение и повод за празник в Русе

Любителите на сладките изкушения свързват град Русе с шоколадово-ореховото вълшебство, наречено торта "Гараш". На 13 септември в крайдунавския град ще се състои специалният празник, посветен на десерта, а вече е ясно и как ще изглежда логото на това..

публикувано на 20.07.25 в 07:15

Най-топлите дни на лятото са свързани с култа към огъня

Три дни в средата на юли се радват на специално внимание в българския календар. Това е най-топлото време в годината и народът ни красноречиво нарича 15, 16 и 17 юли Горещници. По този начин предците ни почитали необузданата сила на огъня, който идва..

публикувано на 09.07.25 в 11:55