Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква чества Св. Евтимий, Патриарх Търновски

Снимка: pravoslavieto

На днешния ден Българската православна църква чества българския патриарх Евтимий Търновски.

Роденият около 1327 г. Евтимий произхожда от знатен болярски род. Получава добро светско образование, но духовните му търсения го отвеждат до Килифарския манастир, където около 1350 г. става монах. По-късно седем години той пребивавал в Цариград и в Атонската Света гора. Завръщайки се в родината, Евтимий се усамотява в пещера, недалеч от Търново, и там основал манастира "Св. Троица". През 1371 г. той полага основите на важната за развитието на книжнината ни Търновска книжовна школа.

Предприема и извършва важна правописно-езикова реформа, с която цели да внесе единство в правописа и литературния език. През 1375 г. е избран за български патриарх.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Митрополит Даниил Видински

Благодатта на Светия Дух е в единението, чистотата на вярата и благочестието

Непосредствено след големия християнски празник Петдесетница отбелязваме деня на Светия Дух – третото лице на Светата Троица. Църковният празник е и последният преди празника на Всички светии, с който завършва Великденският цикъл. Богослужението днес..

публикувано на 24.06.24 в 05:10

Дарът на Петдесетница е живот в изобилие

В осмата неделя след Възкресение Христово отбелязваме един от най-важните празници за християнството – Петдесетница. В този ден Светият Дух – Третото Лице на Светата Троица слиза на земята, за да осени дванайсетте апостоли, събрани на молитва..

публикувано на 23.06.24 в 05:30

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30