Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква чества Св. Евтимий, Патриарх Търновски

Снимка: pravoslavieto

На днешния ден Българската православна църква чества българския патриарх Евтимий Търновски.

Роденият около 1327 г. Евтимий произхожда от знатен болярски род. Получава добро светско образование, но духовните му търсения го отвеждат до Килифарския манастир, където около 1350 г. става монах. По-късно седем години той пребивавал в Цариград и в Атонската Света гора. Завръщайки се в родината, Евтимий се усамотява в пещера, недалеч от Търново, и там основал манастира "Св. Троица". През 1371 г. той полага основите на важната за развитието на книжнината ни Търновска книжовна школа.

Предприема и извършва важна правописно-езикова реформа, с която цели да внесе единство в правописа и литературния език. През 1375 г. е избран за български патриарх.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Светът на траките" е парк за любителите на античното наследство

В Долината на тракийските царе, под село Шипка, където са най-значимите гробници на владетелите от Одриската държава , Община Казанлък откри тематичния парк  "Светът на траките". Туристическият център предлага на любителите на историята и..

публикувано на 02.05.24 в 15:20
Възстановка на Априлското въстание в Клисура

С възстановка в Клисура отбелязват 148 години от Априлското въстание

148-та годишнина от Априлското въстание - повратен момент в борбата за освобождение на България от османско владичество, ще бъде отбелязана днес с възстановка в подбалканския град Клисура. Десетки членове на дружество "Традиция" с оригинални носии и..

публикувано на 01.05.24 в 09:23

1 май 1879 година - рождената дата на първата българска пощенска марка

На 1 май 1879 година са пуснати в обращение първите български пощенски марки, наричани по онова време "сантими". Номиналната им стойност била 5 сантима, тъй като към онзи момент не е съществувала българска парична единица. На тях бил изобразен..

публикувано на 01.05.24 в 07:45