Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България почете паметта на Капитан Петко войвода

| обновено на 07.02.21 в 17:32
Снимка: БТА

Роденият в село Доганхисар, Беломорска Тракия, Петко Кирков (Киряков) става хайдутин още в ранна младежка възраст и организира чета в защита на онеправданите българи, гърци и дори турци. Активно участва в годините на освободителните войни, както и след това. В съзнанието на българите той остава като смел защитник на бедни и онеправдани.

На него е посветена 12 серийна биографична историческа драма, по сценарий на писателя Николай Хайтов. В началото на всяка серия Хайтов описва контекста на политическата обстановка в Османската империя и специално в Източните Родопи, където се е подвизавал войводата.


Българинът е привлечен от гърците, през есента на 1864 г, в борбата срещу Турция. После заминава за Македония, където участва в организирането на революционна дейност, а след това отива в Италия. В началото на 1866 се среща с Джузепе Гарибалди и отсяда в дома му. Двамата организират прочутата „гарибалдийска дружина", която участва в Критското въстание. Големият родолюбец и борец за свобода на всички балкански народи умира на 7 февруари 1900 г. във Варна.

Днес, пред паметника на войводата в Хасково, потомци на тракийски българи от две организации – Независимо тракийско сдружение „Доган Хисар" и Тракийско дружество „Георги Сапунаров" сведоха глави и поднесоха венци и цветя в знак на почит към българския революционер и поборник.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изпълнена е последната воля на цар Фердинанд – вечният му дом да бъде в България

76 години след неговата кончина първият български цар от Третото Българско царство Фердинанд Първи се завърна у дома, в Двореца "Врана", с което бе изпълнена предсмъртната му воля. В своето завещание той пише, че желае да бъде погребан именно в..

публикувано на 30.05.24 в 11:35
Новият сливенски митрополит Арсений

Сливенска епархия има нов митрополит, пред Синода го посрещнаха с възгласи "Недостоен"

В многовековната ни църковна традиция миряните винаги са посрещали новия свещенослужител или владика с възгласи "Достоен". Така те показват уважението си, с надеждата той мъдро да води паството към духовно спасение. Не така обаче беше посрещнат от..

публикувано на 27.05.24 в 15:15

Манастир на 900 години се появява от нищото при строеж на автогара в Созопол

При разкопки на мястото на новата автогара в черноморския град Созопол бе открит манастир от XI век, който е функционирал до края на XIII век. Предполага се, че обектът е бил унищожен от пожар, за което свидетелстват пластовете от въглении..

публикувано на 26.05.24 в 09:15