Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметникът на свободата – символът, който обединява всички българи

Снимка: БГНЕС

Шипка или Паметникът на свободата – един от най-емблематичните български монументи, превърнал се в символ на нашата независимост и национална идентичност, гордо се извисява на 1326 м. в сърцето на Стара планина.

В началото на август 1877 г. тук  се водят драматични за хода на Руско-турската война сражения. Именно отбраната на Шипченския проход дава обрат на войната и носи на българския народ така изстраданата свобода след 5-вековно османско иго. Години след Освобождението, на това свещено за българите място, с тържествена церемония, е открит Паметникът на свободата.

Днес, едва ли има българин, който да не се е изкачил по 890-те му стъпала поне веднъж в живота си. Всяка година на 3 март, Денят на Освобождението, пред монумента се провежда тържествен митинг по случай националния ни празник. И въпреки че тази година, заради разпространението на коронавируса, за пръв път тържествената възпоменателна церемония беше отменена,  хиляди българи от цяла България, окичени с трибагреници, а някои дори облечени в национални носии, се събраха пред монумента, за да отдадат почит на загиналите за свободата на отечеството.

Още за паметника и за разположената наблизо друга емблема, този път на социалистическа България, вижте в материалаВърховете Шипка и Бузлуджа, които непременно трябва да покориш от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50