Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яйцето – символ на плодородието и новия живот в българския фолклор

Снимка: БГНЕС

Велики Четвъртък е един от двата дни в Страстната седмица, в които багрим яйцата за Великден. Традицията повелява с тази важна задача да се захване най-възрастната жена в семейството, като първото яйце винаги се боядисва в червено. Според Православната църква, червеният цвят е символ на Христовата кръв и мъките, които той изживява на Светия кръст. От фолклорна гледна точка пък, яйцето е избрано за основен герой, около който се формира празникът, тъй като то е свързано със слънцето, живота и плодородието. Разчупването на черупката му се възприема като освобождаване от оковите на тленното.

Има и една любопитна традиция, свързана децата и младите хора в дома. За да бъдат опазени от зли очи и несполуки, бузките им се натриват с все още топлото първо червено яйце. След това то се съхранява пред домашната икона, до замяната му с ново на следващата година.

В украсата на Великденските яйца българката влага цялото си умение, естетически усет и традиция. Най-голямата колекция с писани яйца се съхранява в Историческия музей на Велинград. Местната самобитна художничка Мария Малчева е издирила и спасила от забрава модели отпреди повече от седем десетилетия.


С всяка следваща година се измислят нови техники за украса на Великденските яйца. Така към традиционните методи на багрене с бои от природни материали или на химическа основа, украсата им с восъчна писалка и пр. се прибавят и някои нетрадиционни похвати, за които разказваме в следващата публикация от колекцията на Радио България:

Дано да сме ви вдъхновили да създадете прекрасни писани яйца, който да увенчаят празника ви с вяра, радост и красота!

Вижте още:

Снимки: БГНЕC, Исторически Музей Велинград

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Бесарабия пазят традицията на специална игра с великденски яйца

Игрите, в които главен герой е яйцето вероятно не са особено много . В Германия например, навръх Великден семействата посещават храма, а след това децата търсят яйца в градината, скрити от великденския заек - символ на плодородието. Ако потърсим..

публикувано на 05.05.24 в 05:15

Традицията да изпращаме великденски картички у нас започва още от Освобождението

Когато имаме специален повод, по който се срещаме с близки или приятели, в знак на уважение и за спомен, обикновено им поднасяме подарък, допълнен с някоя красива картичка. В миналото получената картичка е запазвана като скъп спомен и дори..

публикувано на 04.05.24 в 05:15

В Страстната седмица си припомняме последните земни дни от живота на Спасителя

29 април слага началото на Страстната седмица през 2024 година. Период, в който православните християни в България се подготвят да посрещнат светлото Христово Възкресение.  Непосредствено след големия християнски  празник Цветница , който напомня..

публикувано на 29.04.24 в 05:05