Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православният свят пристъпва към най-дългия пост в годината

Снимка: Видинска митрополия

Днес е първият ден от най-дългите пости за вярващите православни българи. Тази година ортодоксалният Великден е на 2 май, а Великиденския пост започва 40 дни преди Празника – от 15 март. Това е най-продължителнят и строг пост в православието, наричан още Четиридесетница.

Това въздържание от блажна храна е установено от християнската църква в  памет на 40-дневния пост на Иисус Христос в пустинята. Наред с въздържането от храни с животински произход, християнският пост означава въздържане от лоши и греховни мисли, думи и дела.Така вярващите могат да се покаят и очистят душите и телата си и да се приготвят достойно за посрещане на Възкресение Христово.

През Великденския пост всяка седмица е посветена на някакво събитие или на личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние. През първата седмица от поста ограниченията са по-строги, а богослуженията в храма - по-продължителни. Тогава се освещава вареното жито, което се приготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон /20 март/. В народната ни традиция той е известен като Тодоровден.

Последната седмица на Великденския пост се съединява със седмицата на Христовите страдания, в която се спомнят последните събития от земния живот на Иисус, особено Неговите страдания, смърт и погребение. Затова тя се нарича Страстна седмица, т.е. Седмица на страданията. 

Още за този период на смирение и ограничения, който започва в живота на православните християни от днес, прочетете в Постът – един различен поглед към ежедневното и празничното в живота ни“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Българска православна църковна община „Свети Седмочисленици“ в Рим

Отец Иван от Рим: Българите посрещат с изключителна духовна радост светлия празник 24 май

Най-голямото честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, извън пределите на България по традиция се провежда в Рим. Всяка година в навечерието на празника във..

публикувано на 22.05.24 в 15:40

Почитаме светите равноапостолни Константин и Елена

Днес православната църква се прекланя пред светиите Константин и Елена, възпяти като равноапостолни, защото подобно на апостолите са положили усилия за разпространение на Христовото учение. Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда..

публикувано на 21.05.24 в 07:10
Петър Богдан Бакшев, нарисуван от Васил Горанов

Репродукция на първата българска история от XVII в гостува в президентството

Репродукция на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“ - първият исторически трактат за България, предшестващ с близо век знаменитата "История славянобългарска" на отец Паисий, ще бъде представен днес от 11.00 часа в..

публикувано на 21.05.24 в 06:30