Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата празнува Неделя Сиропустна

Снимка: Софийска духовна семинария

Днешният църковен празник Неделя Сиропустна, наричан още Сирни заговезни, поставя началото на великденския пост - най-продължителния през годината

Според традицията вечерята на този ден трябва да завърши с искането на прошка за изминалата година. 

Прошката е самопобеда. Ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости небесният ви Отец”, казва Славчо Проданов, архиерейски наместник на Търговищката духовна околия. 

Народните обичаи предвиждат семействата да се събират на празника около трапеза със сирене, риба, варени яйца, варено жито, бяла халва с ядки. Задължително те изпълняват т.нар. хамкане - на червен конец се привързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки се стреми да хване яйцето или халвата с уста. Вярва се, че който успее, ще бъде здрав през цялата година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изпълнена е последната воля на Цар Фердинанд – вечният му дом да бъде в България

76 години след неговата кончина, първият български цар от Третото Българско царство Фердинанд Първи, се завърна у дома, в Двореца "Врана", с което бе изпълнена предсмъртната му воля. В своето завещание той пише, че желае да бъде погребан именно..

публикувано на 30.05.24 в 11:35
Новият сливенски митрополит Арсений

Сливенска епархия има нов митрополит, пред Синода го посрещнаха с възгласи "Недостоен"

В многовековната ни църковна традиция миряните винаги са посрещали новия свещенослужител или владика с възгласи "Достоен". Така те показват уважението си, с надеждата той мъдро да води паството към духовно спасение. Не така обаче беше посрещнат от..

публикувано на 27.05.24 в 15:15

Манастир на 900 години се появява от нищото при строеж на автогара в Созопол

При разкопки на мястото на новата автогара в черноморския град Созопол бе открит манастир от XI век, който е функционирал до края на XIII век. Предполага се, че обектът е бил унищожен от пожар, за което свидетелстват пластовете от въглении..

публикувано на 26.05.24 в 09:15