Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи недоволстват срещу промени в секционните комисии зад граница

| обновено на 02.04.21 в 17:24
Снимка: архив

При какви условия ще гласуват българите зад граница и ще имат ли възможност да го сторят? Краткият отговор на въпроса е – да. Но има и едно „но“. Макар до деня на изборите да остават едва два дни, все още има редица неизвестни около състава на секционните избирателни комисии в чужбина. Наши сънародници информират, че вече предложени от тях и веднъж одобрени кандидати за председатели, заместник председатели и секретари на комисии, с решение на ЦИК, са подменени в последния момент с партийни кадри, непознати сред българските общности в отделните градове и държави.

По думите на един от доброволците, ангажирали се със съдействие по организацията на изборите в Мюнхен - Мирослав Тодоров, формално всяка парламентарно представена партия има правото да предложи свои представители за членове на секционните комисии, след консултации с ЦИК.

„Тук не става въпрос за нарушение на закона, но за злоупотреба и саботаж на усилията на хиляди доброволци от цял свят – пояснява Мирослав. –Те са се наели от месеци, ангажират се със свой подпис и име да се отвори допълнителна секция на съответната територия, в случая Германия. Ние много по-рано сме намерили помещение, комуникирали сме с германските и българските институции, включително с Генерално консулство Мюнхен и то ни е подкрепило за това помещение и състави, които ние сме препоръчали. Консулството в срок е подало тази информация до ЦИК.“

Мирослав Тодоров
Въпреки това промяната в списъците е налице и реакцията на сънародниците ни не закъснява:

„В първия възможен момент след промените, когато  се свързахме с консула, ние коментирахме тези назначения на партийни представители в комисиите. Важно е да кажем обаче, че той няма думата и правото да определя състава им. Това е в прерогативите на ЦИК, които вземат тези решения след консултации с партиите и коалициите. Важно е да споменем и друго - още преди да разберем съставите на комисиите, на 22 март, предложихме на ЦИК увеличаване на броя на членовете на комисиите от 5 на 7. Това до момента не е одобрено и ще утежни ситуацията в изборния ден, когато ще трябва да има членове на комисия извън и вътре в избирателната секция.“

Мирослав отбелязва, че подобни функции няма как да бъдат поети от доброволците, без разрешението и подписите на председателя и заместник -председателя на съответната секция, които до момента са неоткриваеми. Той е категоричен, че комисиите могат да започнат работят в състав от минимум 3-ма души, тоест да се провали изборния ден в дадена секция, не би трябвало да е възможно.

Галина Танева
Сигнал за замяна на вече определен председател на секционна комисия с друго лице, подаде към Радио България и българка от Великобритания. Галина Танева е един от доброволците, които от месеци се занимават с организацията на предстоящите избори в град  Екситър в Югозападна Англия. През социалните мрежи, тя успява да издири и говори с обявения нов член на секционната комисия. Научава, че той не е наясно с факта, че ще бъде председател и ще има организационни функции и решава да се оттегли.

„Нашият статут в момента – без председател сме, но е направено предложение за нов от консулската служба – обяснява Галина Танева. - Все още обаче нова заповед нямаме. Аз се опитвам да поема основната организация, за да не допуснем провал в изборния ден. Правим всичко нужно и чакаме ЦИК да одобри предложения председател на СИК. При всички случаи изборите ще се проведат. Хората обаче пропускат детайла, че председателят и заместник-председателят носят отговорност за секцията, а те може да не са подготвени за тази дейност.“

Сигнал получихме и от секретаря на секционната избирателна комисия в Лутън, Великобритания, Светлана Канева. Тя съобщи, че при тях председателят на секционната избирателна комисия е бил сменен два пъти в рамките на 4 дни. Той също е непознат за местната общност и доброволците, заети с подготовката на изборите още от месец февруари. В имейл до посолството ни в Лондон, членовете на настоящата комисия заявяват, че ако новоназначеният председател остане, те ще откажат да отворят секцията. В телефонен разговор той категорично им заявява, че ще проведе изборите, тъй като има подготвена паралелна комисия от четирима души. Светлана уверява, че всички настоящи членове на комисията, са получили имейли, които удостоверяват назначаването им и всеки опит друг човек, извън тях да проведе изборите в секцията, би бил престъпление. Станка Глинджева, също член комисията в Лутън добави:


„Управителят на залата, която сме наели за изборния ден е категоричен, че няма да даде помещението на друг председател и друга комисия. Както залата, така и всички ние, сме проверени от полиция, пожарна. Освен това нашите подписи, стоят под всички необходими документи. Така че, дори той да дойде със своите 4 или 5 човека, не знам в коя зала ще проведе изборите.“

Докато провеждахме разговори с нашите сънароднички в Лутън, ситуацията претърпя развитие. В имейл до членовете на секционната комисия назначеният за неин председател Стойчо Михайлов заявява своя категоричен отказ да бъде председател на секцията​. Очаква се решението на ЦИК.

По-рано Радио България потърси Централната избирателна комисия за обяснение относно промените в състава на избирателните комисии в чужбина.

Димитър Димитров, говорител на ЦИК
Радио България потърси мнението за състава на избирателните комисии в чужбина на представител на Централната избирателна комисия. Нейният говорител Димитър Димитров бе лаконичен за проблема на българите зад граница – те са твърде разединени. Според него, смяната на членовете на комисиите вероятно е резултат от протест на недоволни от предишните назначения представители на общността.

Припомняме, че  възможност да гласуват в чужбина, българите имат в общо 465 разкрити секции, с 94 повече от предишните избори през 2017 година.

Снимки: архив, личен архив, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Северна Македония ще гласуват на евроизборите в Скопие и Битоля

На две места в Република Северна Македония – в посолството на България в Скопие и в Генералното консулство на страната в Битоля, българските граждани ще могат да гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент на 9 юни. Общо 120 са..

публикувано на 21.05.24 в 08:42

Най-много избирателни секции ще има в Турция за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия определи местата и броя на избирателните секции в държавите, в които ще се гласува на 9 юни т.г. за национален и за европейски парламент. Най-много избирателни секции ще има в Турция – 166. В Обединено кралство..

публикувано на 18.05.24 в 17:04

Традиционни пехливански борби в Голо бърдо, Албания

Село Големо Острени, намиращо се в историко-географската област Голо бърдо в Албания, в която живее голяма част от българското национално малцинство, и през тази година беше домакин на пролетния турнир по свободна борба. Турнирът се провежда винаги..

публикувано на 18.05.24 в 10:50