Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хореографът Яница Атанасова номинирана за наградата „Полет в изкуството“ 2021

Снимка: Facebook / @foundation.stoyan.kambarev

Престижната награда за млади творци в България „Полет в изкуството Стоян Камбарев“ селектира за втора поредна година представител на танцовото изкуство в лицето на Яница Атанасова. Младата жена е номинирана заради работата си като хореограф и режисьор на оригиналния художествен танцов филм „Задължително приятно“ в съавторство с Татяна Соколова. Ритъмът, движението и интелектът са в кръвта на Яница. Тя докосва публиката с езика на танца и жеста, който е усъвършенствала до най-малкия детайл.

Яница Атанасова е само на 30 години, но е била е част от много балетни и танцови спектакли, миниатюри, представления, пърформанси и постановки у нас и по света, печели десетки международни награди. Тя е и преподавател по съвременни танцови техники и танцов театър в НБУ. „Танцуването е нещо отвъд просто преживяване на тялото. То е възможност за осъзнаване, пътуване, разбиране, докосване. Създаване на присъствие в живота. Танцът е...обич“, твърди младата хореографка.

Вижте този кратък филм за Яница Атанасова: 

Останалите четирима номинирани млади творци са визуалният артист Вълко Чобанов, актьорът Александър Тонев, най-младият концертмайстор на професионален оркестър в България Лора Маркова и фотографът Богдан "CHILLDAYS" Плъков. 12-тата награда „Полет в изкуството“ ще бъде връчена на 22-ри април в София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29