Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите зад граница ще гласуват в 69 държави

Снимка: БНТ

465 избирателни секции в 69 държави са разкрити за сънародниците ни, които желаят да упражнят правото си на глас на парламентарните избори на 4 април.

Във Виена има 9 избирателни секции, но ще се гласува в още 5 града”, съобщи за БНР Огнян Атанасов. За почти 390 хил. българи в Германия пък са предвидени рекорден брой секции - 69, в 51 населени места, информира Катя Костова. Според Жана Сталева във Великобритания мотивацията на българите да гласуват е огромна, но има и големи пречки - секциите са ограничен брой, а рестрикциите заради пандемията са строги. Докато на предишни избори секциите на Острова са надхвърляли 50, през т.г. те са едва 35, тъй като Великобритания напусна Европейския съюз.

Много от избирателните секции зад граница са резултат от сътрудничеството между посолството, консулствата и българската общност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зографски манастир в Атон

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” се открива в Рим по случай 24 май

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” ще бъде открита на 22 май в Папския латерански университет в Рим. Събитието, което ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев, е част от програмата на Българската православна църковна община “Свети..

публикувано на 18.05.24 в 11:03

Традиционни пехливански борби в Голо бърдо, Албания

Село Големо Острени, намиращо се в историко-географската област Голо бърдо в Албания, в която живее голяма част от българското национално малцинство, и през тази година беше домакин на пролетния турнир по свободна борба. Турнирът се провежда винаги..

публикувано на 18.05.24 в 10:50

Българска изложба в Братислава ще разкаже истории от глаголически времена

Българският културен институт в Братислава ще открие на 22 май т.г. документалната пътуваща изложба “Истории от глаголически времена” на Държавния културен институт към министъра на външните работи и на Института за български език при Българска..

публикувано на 18.05.24 в 09:10