Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът в чужбина стартира от Нова Зеландия и ще завърши в САЩ

Снимка: архив

Зад граница изборите за 45-о Народно събрание започват още тази вечер българското време, а ще приключат сутринта на 5 април 2021 г., припомня Министерството на външните работи.

Заради десетчасовата разлика първи излизат да гласуват българите в Окланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Изборните секции там отварят в 21:00 часа българско време на 3 април 2021 г.

Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където денят на вота приключва в 6:00 часа българско време на 5 април 2021 г.

Българите зад граница могат да упражнят правото си на глас в 465 изборни секции в 69 държави. МВнР напомня и, че съгласията за организиране на изборите, които са получени от съответните държави, бяха дадени с ангажимента стриктно да бъдат спазвани местните здравни протоколи и противоепидемични мерки срещу коронавируса.

На много места, където има ограничителни мерки, посолствата ни ще издават служебни бележки, на други – българските граждани ще се придвижват с декларации и формуляри, издавани от съответните местни власти.

Заради забраната за придвижване между областите, в Испания, където са разкрити 53 секции, българските граждани трябва да гласуват по местоживеене.

Информация за разкритите изборни секции зад граница по държави може да бъде намерена ТУК, а за противоепидемичните мерки в съответните страни - ТУК.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50
Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45

Президентът се срещна с представители на българите в Косово

България отдава голямо значение на активните контакти с българската общност в Косово, заяви държавният глава Румен Радев. Той прие представители на Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Република Косово "Дрибок", съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 08:37