Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи от три континента искат да следват в родни университети

Снимка: БГНЕС

Над 140 зрелостници от три континента участваха в онлайн информационна кампания на българските университети под надслов “Висше образование в България – разумният избор”. Това беше второто подобно изложение по инициатива на Асоциацията на българските училища в чужбина, насочено към родните общности зад граница.

Във виртуалната кандидат-студентска кампания се включиха 12 водещи висши учебни заведения в България. Представители на университетите отговориха на многобройните въпроси на потенциалните си студенти. Младите хора проявиха най-голямо внимание към специалностите Медицина, Маркетинг, Икономика, Архитектура, Право, Приложна лингвистика, Киберсигурност, Туризъм, Театрално и музикално изкуство, Филология.

Специалисти разясниха особеностите при кандидатстването и предимствата, ако младежите имат български произход. Зрелостниците се интересуваха също от сроковете за подаване на документи, балообразуващите оценки, начините за признаване на резултатите от матурите, сертифицираните изпити по български език и процедурите за приравняване на дипломи с цел продължаващо обучение в страната ни.

Изложението на българските университети премина със съдействието на просветното министерство, Държавната агенция за българите в чужбина и Българско училище "Родна стряха" в Кипър. Във виртуалните консултации участваха младежи от Молдова, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Кипър, Гърция, Шотландия, Съединените щати, Канада и Австралия.

Снимки: БГНЕС, Асоциацията на българските училища в чужбина

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изборния ден в Посолството на България в  Прага

Българите в Чехия и Словакия с надежда, че масов вот би променил нещата в България, а защо не и в Европа

Изборите за български и Европейски парламент в Чехия и Словакия протичат спокойно и добре организирано, като секциите и в двете централноевропейски държави са разположени в българските посолства, съответно в Прага (3 секции)и в Братислава (1 секция)...

публикувано на 09.06.24 в 19:30

Марина Иванова, Париж: Българите тук гласуват информирано и за народни представители, и за евродепутати

Във Френската република са разкрити 15 изборни секции, като сънародниците ни в столицата Париж гласуват в три, разположени в българското посолство. В една от тях първоначалният списък на предварително записалите се да гласуват наброявал едва 10..

публикувано на 09.06.24 в 18:44
Бурса

Мелтун Кадъоглу от Бурса: Гласувах за мир и всички права да се спазват в България

В турския град Бурса живеят много от българските изселници. Мелтун Кадъоглу е един от тях – преди 35 години напуска страната ни, където е завършил Музикална та академия в Пловдив . Бил е диригент на Симфонични оркестри в   Адана и Бурса,..

публикувано на 09.06.24 в 18:10