Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вижте кои са любимите песни на българите в историята на Евровизия

Виктория Георгиева
Снимка: eurovision

„Waterloo“ на АВВА e любимата песен на европейците сред всички, участвали в 65-годишната история на конкурса „Евровизия“. Това показват резултатите от гласуването в класацията „Евровизия Топ 50“, което приключи в навечерието на тазгодишното издание на конкурса.

Българската аудитория обаче има други фаворити. If Love Was a Crime“ (2016) на Поли Генова е любимата песен на българите, сред всички участвали през годините в конкурса „Евровизия“.



Следва я „Beautiful Mess“ на Кристиан Костов (2017) на второ място и „Вода“ на Елица и Стунджи (2007) на трето. На четвърта и пета позиция българите са поставили два шведски хита Euphoria (Loreen,2012) и „Waterloo“ (ABBA, 1974).

Шест от любимите на българите 10 хита от „Евровизия“ са български песни, участвали в конкурса, става ясно от допитването.

Преди два дни с официална церемония в Ротердам беше сложено официалното начало на „Евровизия 2021“.

„Остават броени дни до полуфинала на 20 май и нямам търпение да изпълня Growing Up is Getting Old на най-голямата музикална сцена, сподели българската представителка на конкурса тази година Виктория Георгиева. „Обичам да пея за лични истории, това е начинът, по-който публиката може да се свърже с моята музика, казвайки си „тя е като мен“. Искам да покажа на хората, че ме е грижа за тях. С тази песен искам да им напомня, че трябва да обичаме семействата си, да ценим близките си, защото животът е кратък.“


Българската песен ще се конкурира на полуфинала с представителите на 16 страни – Сан Марино, Естония, Гърция, Чехия, Австрия, Полша, Молдова, Исландия, Сърбия, Грузия, Албания, Португалия, Финландия, Латвия, Швейцария, Дания. Финалът е на 22 май.

Дали песента Growing Up is Getting Old ще се нареди сред фаворитите на европейската публика, предстои да разберем. Ако е успяла да докосне сърцето ви, можете да я подкрепите на 20 май.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Пловдив се открива XV Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”

Елитни солисти и ансамбли ще участват в петнайсетото издание на международния фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”, който се открива днес в Пловдив. Началото ще бъде поставено от големия български цигулар Светлин Русев. Той ще изпълни..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Рокаджиите от D2 празнуват 25 години на сцената с концерт в НДК

25 години музика, 25 години история, 25 години движеща сила в българската музикална индустрия – всичко това празнуват днес музикантите от D2 с концерт на сцената на Зала 1 на НДК. Групата е създадена в края на 1998 г. от Димитър Кърнев. Вторият..

публикувано на 10.05.24 в 10:15

"Светоглас" представят България на вокалния фестивал "Акапела-Лайпциг"

Мъжката формация "Светоглас" е тазгодишният представител на страната ни в един от най-големите и престижни вокални фестивали в света – Acappella-Leipzig . Те ще изпълнят програма от български фолклор и църковни песнопения, които са неизменна част..

публикувано на 09.05.24 в 10:26