Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вижте кои са любимите песни на българите в историята на Евровизия

Виктория Георгиева
Снимка: eurovision

„Waterloo“ на АВВА e любимата песен на европейците сред всички, участвали в 65-годишната история на конкурса „Евровизия“. Това показват резултатите от гласуването в класацията „Евровизия Топ 50“, което приключи в навечерието на тазгодишното издание на конкурса.

Българската аудитория обаче има други фаворити. If Love Was a Crime“ (2016) на Поли Генова е любимата песен на българите, сред всички участвали през годините в конкурса „Евровизия“.



Следва я „Beautiful Mess“ на Кристиан Костов (2017) на второ място и „Вода“ на Елица и Стунджи (2007) на трето. На четвърта и пета позиция българите са поставили два шведски хита Euphoria (Loreen,2012) и „Waterloo“ (ABBA, 1974).

Шест от любимите на българите 10 хита от „Евровизия“ са български песни, участвали в конкурса, става ясно от допитването.

Преди два дни с официална церемония в Ротердам беше сложено официалното начало на „Евровизия 2021“.

„Остават броени дни до полуфинала на 20 май и нямам търпение да изпълня Growing Up is Getting Old на най-голямата музикална сцена, сподели българската представителка на конкурса тази година Виктория Георгиева. „Обичам да пея за лични истории, това е начинът, по-който публиката може да се свърже с моята музика, казвайки си „тя е като мен“. Искам да покажа на хората, че ме е грижа за тях. С тази песен искам да им напомня, че трябва да обичаме семействата си, да ценим близките си, защото животът е кратък.“


Българската песен ще се конкурира на полуфинала с представителите на 16 страни – Сан Марино, Естония, Гърция, Чехия, Австрия, Полша, Молдова, Исландия, Сърбия, Грузия, Албания, Португалия, Финландия, Латвия, Швейцария, Дания. Финалът е на 22 май.

Дали песента Growing Up is Getting Old ще се нареди сред фаворитите на европейската публика, предстои да разберем. Ако е успяла да докосне сърцето ви, можете да я подкрепите на 20 май.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05