Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Освободен" – лятно настроение с Innerglow

Снимка: Innerglow

Триото Innerglow се нареди сред финалистите в тазгодишното 55-то издание на конкурса "Пролет" на БНР с песента си "Освободен". Идеята за нея възниква по-рано и давайки си сметка, че звучи свежо и танцувално, Тодор Ковачев, Петър Желев и Матей Христосков решават да я пуснат в началото на лятото. Това съвпада с конкурса "Пролет", като премиерата на песента на живо се случва на концерта, съпътстващ церемонията по връчване на наградите.

За разлика от обичайния процес по създаване на песни в Innerglow, този път музиката и текстът идват почти заедно и са били на български от самото начало. И макар че това е едва третата им песен на български език, нещата са се случили съвсем естествено. Тодор Ковачев - фронтменът на групата и автор на текста – споделя:


"Идеята започна от мен, но както винаги при нас се случва, нещата след това се комбинираха в една обща творческа енергия, в един творчески заряд. Някак дойде естествено покрай самата мелодия и може би покрай настроението ми тогава. Беше към края на миналото лято. Хубаво е, че всички в групата запазваме това настроение и сега, в момента, и все още чувстваме песента като нещо много ново и свежо за нас самите."

В "Освободен" към триото се присъединява и басистът на група Остава Боян Петков, с когото свирят на концертите си повече от година. За първи път в песен на Innerglow има саксофон – Марина Михайлова, която учи в Нидерландия, го записва при едно от завръщанията си у дома. Желанието на момчетата да включат саксофон датира отдавна, като продължават да експериментират с нови за тях инструменти.

Лятото на Тодор, Матей и Петър е посветено на фестивални участия, а есента ги очакват записи на нови песни, в които обещават и изненадваща колаборация.

Снимки: Innerglow 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българската народна песен не може да се преведе, но е магнетична за света

Бре, откраднали Еленка, Eленка, мома хубава, та я извели, завели, на хайдушкото сборище. Най-малкото хайдутче, то на Еленка думаше: - Моме, Еленко, Еленко, не бой се, не страхувай се. Ний нема да те убием, убием, да те затрием. Най ще..

публикувано на 18.06.24 в 10:10

"Ще целуна ли"

Едно младо момиче, познато от последния сезон на "Гласът на България" – Дани Илиева – представя новата си песен, озаглавена "Ще целуна ли ". През 2022 година, едва 16-годишна, Дани става най-младата изпълнителка, спечелила "Бургас и морето". Това не..

публикувано на 17.06.24 в 10:15

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на..

публикувано на 15.06.24 в 10:05