Една от легендите за създаването на Розовата долина у нас разказва, че първото цвете в нея е посадено от българин, завърнал се от далечна Персия. Там той изпълнил волята на богат и могъщ шах, да построи джамия в двора на двореца за три дни. В замяна, владетелят осъществил две от трите му желания. Третото отказал, тъй като българинът настоявал да получи за жена дъщерята на владетеля. Хвърлен в тъмница, сънародникът ни се измъкнал с помощта на девойката и двамата успели да избягат. Тежкият път през пустинята не понесъл на красивата девойка. Тя починала, а българинът изпълнил заръката й да засади в родината си розовия храст, който тя носела. Оттогава се смята, че капчиците роса, които се появяват сутрин върху розите, всъщност са сълзите на двамата безименни влюбени, които не успели да се порадват на съвместния си живот в пленителната ни родина.
Май е месецът, в който цъфтят розовите плантации в България. Това е и най-подходящото време да направим туристическа обиколка в района на Казанлък и Павел баня. Защото освен аромата на рози, тази част от страната ни пази уникални исторически паметници и спиращи дъха природни забележителности. Там ни води публикацията „Долина с дъх на рози, лавандула и… хилядолетна история“ от колекцията на Радио България.
Редактор: Йоан Колев
Започне ли да застудява, идва време за слагане на туршията. Приготвянето на този зимен деликатес в домашни условия е широко разпространена традиция и почти няма българско семейство, което да не слага на трапезата си тези вкусни зеленчуци,..
Българите сме сред малкото народи, които имат свой празник на духовността — Денят на народните будители. Отбелязваме го всяка година на 1 ноември, за да отдадем почит, но не на владетели или военни герои, а на хората на духа – онези българи,..
Денят на св. Димитър – 26 октомври, се празнува из цяла България, а мощите му, съхранявани в Солун, са постоянен обект на преклонение от българите, които често пътуват в Северна Гърция. В народния календар Димитровден се свързва с края на..
Започне ли да застудява, идва време за слагане на туршията. Приготвянето на този зимен деликатес в домашни условия е широко разпространена традиция..