Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потъналият преди 100 години кораб „Мопанг“ стана археологически обект

Снимка: БГНЕС

Потъналият във водите на Черно море край Созопол кораб „Мопанг“ бе обявен за подводен археологически обект. Така той става защитен от набезите на иманяри, за разлика от много други по дъното на Черно море, казва Найден Прахов, директор на Центъра за подводна археология в Созопол. 


„Мопанг“ е товарен кораб, част от серия от над 100 кораба, произведен в Ню Джърси по програма за компенсиране на загубите по време на Първата световна война. През 1921 г., на път от Истанбул към Северното Черноморие, минавайки край Созопол, той попада на мина, която взривява носовата му част, съобщи БНР Бургас​. Созополските рибари веднага се притекли на помощ и инцидентът се разминал без жертви, а корабът потънал на 30 м дълбочина. 

„Мопанг“, който е дълъг 104 метра, а в широката си част достига 14 метра, стана известен на широката общественост с изтичането на мазут през 2018 г.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Участнички в конкурс за красота „Царицата на плажа“. 1936 г.

Модата от средата на XIX в. до средата на XX в. показва Държавният архив

"Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." – под това заглавие Държавна агенция "Архиви" представя в експозиция с над 120 снимки и оригинални артефакти промяната в облеклото и аксесоарите в един от..

публикувано на 16.05.24 в 08:30

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19

Международен форум в Атина открои значението на Кирило-Методиевото дело за света

С празнична програма, подготвена от възпитаници на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина, приключва научният форум "Пътят на светлината" , с който школото отбелязва своята 20-а годишнина и който очерта значението и..

публикувано на 11.05.24 в 17:25