В навечерието на един от най-тачените летни християнски празници Успение на Пресвета Богородица, в кюстендилския край жените извършват традиционното обредно замесване на богородичния хляб "Панагия". Самият обред, който означава "въздигане на хляба" се извършва на следващия ден, след Божествената Света литургия, около църкви и параклиси, посветени на Успение Богородично. Културна изява се организира от общината в Кюстендил ежегодно от 2008 г. насам исъчетава българските православни традиции и изкуство с молитвите на кюстендилските жени за добруване и благослов при замесването на богородичния хляб.
Редактор: Дарина Григорова
Голям празник като 6 май – Ден на Св. Георги Победоносец – не минава без подготовка за курбан във всички православни храмове, носещи името на светеца. Най-често храната се приготвя от агнешко или овче месо, както повелява традицията на този ден...
В края на 19-и век чешкият художник и фолклорист Лудвик Куба предприема пътуване до нашите земи, за да изследва българското песенно наследство. След като записва чутите мелодии, той посвещава цял том на България в своята поредица "Славянството в..
Велики Четвъртък е един от двата дни в Страстната седмица , в които багрим яйцата за Великден. Традицията повелява с тази важна задача да се захване най-възрастната жена в семейството, като първото яйце винаги се боядисва в червено. Според..